Френският президент заяви днес в Банкок, че предложението на Париж

...
Френският президент заяви днес в Банкок, че предложението на Париж
Коментари Харесай

Еманюел Макрон: Предложението ни към Австралия за подводниците все още е в сила

Френският президент съобщи през днешния ден в Банкок, че предлагането на Париж за съдействие с Австралия, засягащо подводниците, към момента е " на масата ", съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" То е известно, то към момента е на масата ", сподели той и подсети, че става дума за подводници с нормално задвижване. Вчера Макрон беседва с австралийския министър председател Антъни Албанезе в коридорите на срещата на Г-20 в Индонезия.

Сключването на пакт в областта на сигурността и защитата сред Австралия, Съединени американски щати и Англия стана причина Канбера да анулира през 2021 година огромен контракт за покупка на 12 френски дизелови подводници, които да бъдат създадени в Австралия.  

Канбера реши вместо това да купи американски или английски подводници с нуклеарен мотор, само че за задачата ще е нужно време, а австралийците би трябвало бързо да покачат опциите си с оглед растящото въздействие на Китай в района.

" Ще забележим по какъв начин австралийците ще е приспособяват към компликациите ", сподели Макрон. Той означи, че " за момента те не са решили да трансформират тактиката си по въпроса ", макар че от май Австралия има нов министър председател - Антъни Албанезе - който дружно с френския водач се ангажира да усъвършенства обтегнатите поради проблема с подводниците двустранни връзки.

" Става дума за фундаментален избор, би трябвало да разберем дали те ще решат да създават подводници на своя територия или не, или пък дали те ще решат да се насочат към нуклеарните технологии или не ", уточни Макрон.

Френският президент подсети, че страната му не продава атомни подводници в чужбина и офертата планува все по този начин дизелови подводници.

Френското решение предлага на Австралия опция да подсигурява своята " независимост и суверенитет ", посочи той, като подсети, че в този случая Австралия сама би се заела с производството на подводниците.

Австралийската рецесия много навреди на Индо-Тихоокеанската тактика на Париж, който има значително територии и морски пространства в района.

" В този прекомерно оспорван район - сцена на борба сред двете първи международни сили, нашата тактика е да браним свободата и суверенитета, равновесието, съхраняващо морските свободи, уравновесения културен продан, икономическите обмени, развиването на технологии, без да надвива някакъв хегемонен модел ", посочи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР