Френският президент призова днес руските сили да се изтеглят от

...
Френският президент призова днес руските сили да се изтеглят от
Коментари Харесай

Макрон призова руските сили да се изтеглят от Запорожката АЕЦ

Френският президент прикани през днешния ден съветските сили да се изтеглят от Запорожката АЕЦ в Южна Украйна и акцентира рисковете, които тяхното наличие съставлява за сигурността на оборудването, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6643
В телефонен диалог с украинския си сътрудник Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога Макрон е споделил " своето безпокойствие от заканите, които носят наличието и дейностите на съветските въоръжени сили в подтекста на войната и водещите се боеве за сигурността и сигурността на украинските нуклеарни уреди, и е призовал за евакуиране на тези сили ", заяви Елисейският замък.

Руските въоръжени сили, които нахлуха в Украйна на 24 февруари, превзеха Запорожката АЕЦ при започване на март.

От края на юли централата стана цел на няколко удара, за които двете воюващи страни се упрекват взаимно. Това породи опасения за нуклеарна злополука и  предходната седмица бе свикано изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

В телефонния си диалог Макрон е отбелязал също, че поддържа предложенията на генералния шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси да изпрати " допустимо най-скоро " в централата инспектори, които да ревизират какво е положението й. Двамата държавни глави са разискали " изискванията за сходна задача ", посочи Елисейският замък.

Русия упрекна службите на Организация на обединените нации, че пречат на задачата на МААЕ. Украйна от своя страна се противопоставяше на сходна задача, смятайки, че това ще легитимира съветската окупация на оборудването в очите на интернационалната общественост, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР