Френският президент обяви на 16 март първите драстични ограничения в

...
Френският президент обяви на 16 март първите драстични ограничения в
Коментари Харесай

Как президент обявява война на коронавируса

Френският президент разгласи на 16 март първите фрапантни ограничавания в живота на цяла Франция в опит да се овладеят последствията от епидемията от ковид. Днес страната е в сериозен миг, имерат стотизи хора всеки ден, а Емануел Макрон е подложен на критика, че не е спрял първия тур от локалните избори.

" Дневник " предлага цялостния текст на обръщението му с концепция да показа по какъв начин се афишира на нацията, че стартира " санитарна война ". Досега публикувахме сходно речта на английския министър председател Борис Джонсън и на кмета на немския град Хам. В идващите дни ще предложим и текстове от други европейски водачи.




Французойки, французи,

В четвъртък вечерта се обърнах към вас във връзка санитарната рецесия, през която минава страната ни. Дотогава за някои епидемията бе може би далечна концепция, само че тя стана съответна действителност.

Както разгласих, държавното управление предприе твърди ограничения за ограничение разпространяването на вируса. От през днешния ден яслите, учебните заведения, гимназиите, университетите са затворени. В събота вечер затвориха порти заведенията за хранене и всички търговски обекти, които не са неотложни за живота на Нацията. Събиранията на повече от 100 индивида бяха неразрешени. Никога до момента в мирни времена на Франция не се бе налагало да вземе такива решения - несъмнено, изключителни, несъмнено, краткотрайни. Те бяха взети проведено, със съответната подготовка, по рекомендациите на учените, с една единствена цел - да ни защитят от разпространяването на вируса.

Миналия четвъртък - с взаимно единодушие на учени и политици за осъществяване на първия тур на локалните избори, дружно с министър-председателя - взех решение той да не бъде анулиран. Вчера, неделя, интервенциите по гласоподаване можаха да се проведат. Тази вечер бих желал да насочва признателност към държавните служби, към кметовете, към задачите служби в кметствата, към всички взели участие в изборните бюра, с чиято помощ бяха проведени тези избори.

Бих желал също по този начин топло да поздравявам французойките и французите, които макар ситуацията отидоха до изборните секции, при прецизно съблюдаване на санитарните рекомендации, на защитните жестове против вируса. Тази вечер желая също по този начин да насочва републикански привет към претендентите определени на първия тур. Около 30 000 от общо 35 000 общини избраха общинските си препоръки на първия тур.

 Как президент афишира война на ковид
© Reuters

Но, в това време, до момента в който медицинският личен състав в реанимациите бие паника за сериозността на ситуацията, видяхме доста хора събрали се по паркове, по цялостните пазари, заведения за хранене и питейни заведения, неспазили заповедта за затваряне. Като че ли, на процедура, животът не се е трансформирал.

На всички, които с сходно държане не съблюдават разпорежданията, желая довечера да заявя напълно ясно: вие освен, че не се пазите - и неотдавна развоят на събитията сочи, че никой не е невредим, даже и най-младите -, само че не пазите и другите. Дори и да нямате признаци, вие можете да предавате вируса. Дори и да нямате признаци, вие можете да болестите ваши другари, родители, баби и дядовци, да заплашите здравето на тези, които обичате.

В три района - Гранд Ест, От-Норманди и Париж, медиците ни се борят, с лоялност, със мощ, с цел да избавят човешки животи. В миг, когато санитарното състояние се утежнява съществено, напрежението в лечебните заведения и върху личния състав пораства, цялата ни сила, мощ и ангажираност следва да се съсредоточат в една единствена цел: да забавим разпространяването на вируса.

Тази вечер твърдо ви дублирам: би трябвало да съблюдаваме защитните жестове, здравните наставления. Това е единственият метод да бъдат предпазени най-уязвимите, да има по-малко инфектирани и по този начин да се понижи напрежението в реанимациите, с цел да могат там да одобряват и лекуват по-добре.

При неявяване на тежки признаци да се свързваме с лекуващия ни доктор. Да не се обаждаме ненужно на Бърза помощ и да отиваме до болничното заведение единствено при положение на висока температура, компликация при дишането, тъй като другояче там няма да могат да се оправят с вълната от тежки случаи, която към този момент се задава в избрани райони.

 Как президент афишира война на ковид
© Reuters

Нека се покажем солидарни и виновни. Всеки от нас би трябвало непременно да ограничи броя на хората, с които влиза в контакт всеки ден. Учените споделят, това е безспорен приоритет. Ето за какво, след съвещания, като изслушах специалистите, по места и по моята съвест, взех решение да засиля още повече ограниченията за оптимално ограничение на придвижването ни и контактите. От на следващия ден на обяд, минимум за 15 дни, нашето придвижване ще е доста лимитирано.

- Това значи, че външните събирания, фамилните или другарски събирания не са позволени.

- Да се разхождаме, да се забележим с другари в парка, на улицата, към този момент няма да е допустимо.

- Контактите отвън дома следва да се лимитират оптимално.

- Навсякъде във Франция, в европейската ѝ част и в отвъдморските департаменти и територии, само следва да се излиза единствено за извършване на покупки, с дисциплинираност, на най-малко метър разстояние, без здрависване и целуване

- или да се излиза за работа, в случай че работата от в къщи е невъзможна, и за малко физическо упражнение, само че и в този случай, без другари или близки.

- Всички предприятия следва да се провеждат за улеснение на работата от разстояние, а когато това не е допустимо, да се провеждат още от на следващия ден за съблюдаване на защитните ограничения за отбрана на чиновниците или не самите себе си, в случаите на свободно работещи.

Правителството ще посочи детайлностите към тези нови ограничения още довечера, по-късно мое изказване. Всяко нарушаване на разпоредбите ще бъде наказвано. Казвам ви го с цялата съвестност, да се вслушаме в думите на медиците: в случай че желаете да ни помогнете, стойте си по домовете и ограничете контактите си. Това е най-важното.

 Как президент афишира война на ковид
© Reuters

Разбира се, довечера вкарвам нови ограничения, дефинираме забрани, ще има управление. Но най-успешното предписание е вие самите да ги прилагате като жители. Още един път приканвам за възприятието ви на отговорност и взаимност.

В този подтекст, след консултация с ръководителя на Сената, ръководителя на Националното Събрание, както и с моите прародители, взех решение да отложа втория тур на локалните избори. Днес министър-председателят осведоми за това водачите на политическите партии, показани в Парламента. Това решение е плод на единомислещо единодушие.

Скъпи мои съграждани, осъзнавам отражението, което тези ограничения ще имат върху вашия живот. Да не виждаме околните си раздира сърцата; да спрем всекидневните си занимания и привички е доста мъчно.

Това не следва да ни пречи да поддържаме контакт, да се обаждаме на околните си, да се интересуваме, да се организираме със съседите ни, да създадем нови типове взаимност сред поколенията, да сме, както ви приканих предишния четвъртък, надълбоко солидарни и изобретателни в този аспект.

Знам, че ви призовавам да си стоите у дома. Приканвам ви също по този начин да запазите хладнокръвие.

Тези дни видях прояви на суматоха във всички направления. Всички ние следва да сме виновни. Не е редно подправени информации да се популяризират навсякъде. У дома грижете се за околните у вас, в семейството ви. Споделяйте, четете, преоткрийте смисъла на витално значимото.

Според мен това е значимо сега, който претърпяваме. Важни са културата, образованието, смисълът на нещата. И избягвайте положения на суматоха, на вярвайте на подправени клюки, на полуексперти, и на псевдоучените.

От наша страна, продължаваме с явен изказ, с транспарантна информация. Знам, че усилието, което изисквам от вас е невиждано, само че, повярвайте ми, то е неизбежно поради събитията.

Във война сме, в санитарна война

Не се сражаваме нито против войска, нито против друга страна. Но врагът е реалност, незабележим, неосезаем и напредва. И това изисква обща готовност.

 Как президент афишира война на ковид
© Reuters

Във война сме.

Отсега нататък всички дейности на Правителството, на Народното събрание би трябвало да са отправени към битката в епидемията. Ден и нощ, нищо не би трябвало да ни отвлича от това.

Ето за какво, взех решение, че всички промени, по които се работеше за суспендирани, като се стартира с пенсионната промяна.

Още във вторник, в Министерския съвет ще бъде импортиран законопроект посредством който държавното управление да може да реагира на спешността, да издава укази, прецизно лимитирани в областта на битка с рецесията. Този законопроект ще влезе в Народното събрание още в четвъртък. Преди малко се видях с ръководителите на Националното заседание и на Сената, с цел да може тези планове да бъдат гласувани допустимо най-бързо, с цел да може, в този интервал, действието на демокрацията и парламентарният надзор да не престават. Бих желал да им благодаря, както и на всички депутати и сенатори.

Във война сме.

Нацията ще поддържа децата си - медицински личен състав в лечебните заведения и лекуващи лекари на първа фронтова линия в борба, в която ще се нуждаят от сила, увереност и взаимност.

Те имат права над нас. Дължим им, несъмнено, средства, отбрана. Ще сме на място. Дължим им маски, гел, целият нужен материал и ще бдим за това.

В единодушие с учените взехме решение да запазим маските предпочитано за лечебните заведения и за медицината по градове и села, изключително за лекуващите лекари и медицински сестри занапред също на първа линия в оправянето с рецесията. Маските ще се доставят по аптеките още от на следващия ден вечер в 25-те най-засегнати департамента. В сряда - в останалата част от страната. Чух и апелите на останалите експерти, включително на зъболекарите и доста други. В идващите часове ще се намерят решения посредством Министерство на здравеопазването.

Дължим на здравните ни служащи грижа за децата им - от през днешния ден за тях ще има специфична организация в ясли и учебни заведения. Дължим им успокоение в напредването им и при почивката. Ето за какво, взех решение, че от на следващия ден таксита и хотели могат да бъдат мобилизирани за тях. Държавата ще заплати.

Във война сме, да.

През този интервал страната ще поддържа най-засегнатите през днешния ден региони и тези в бъдеще. Тук желая да уверя жителите и медиците в регион Гранд Ест, че ще сме на линия с цел да помогнем при прилива от пациенти и натоварването на лечебните заведения. Знам какво претърпяват към този момент дни наред, ние сме до тях. Взех решение за разгръщането на полева болница в Елзас през идните дни. Армията също по този начин ще помогне за пренасяне на заболели от най-засегнатите райони, с цел да се облекчат лечебните заведения.

Във война сме.

Какво ви споделих в четвъртък, с цел да защитим и понижим разпространяването на вируса и също с цел да запазим здравните ни системи, тази заран взехме решение на европейско равнище. От на следващия ден заран, границите на Европейския съюз и на Шенген ще бъдат затворени. По-конкретно, всички пътувания от страни отвън Европейски Съюз се суспендират за интервал от 30 дни. Разбира се, французойките и французите, които сега се намират в чужбина и желаят да се върнат, ще могат да го създадат.

Принудени сме да вземем това решение, тъй като изисквам от вас огромни старания и сме длъжни да се защитим.

Искам да кажа на всички наши сънародници, които живеят в чужбина, че и там, като съблюдават ред, следва да влязат по отношение на посолствата и консулствата и че за тези, които желаят, ще организираме репатрирането им. Разбирате, предусещахте го, тази санитарна рецесия ще има огромни човешки, обществени и стопански последици. С това предизвикателство също ще би трябвало да се оправим.

Усилията за забавянето на епидемията никога не би трябвало да заплашват най-слабите, съществуването на предприятията, нужните средства за прекарване на чиновници и независими служащи. За най-затруднените, най-лишените, за изолираните, ще създадем по този начин, благодарение на огромните асоциации, локалните управляващи, че да са нахранени, предпазени, с цел да бъдат подпомагани както би трябвало.

За икономическия живот, що се отнася до Франция, никое дружество, какъвто и да е размерът му, няма да бъде изправено пред банкрут. Никоя французойка, никой французин няма да бъде оставен без средства.

Що се отнася до предприятията, влиза в действие ексклузивен механизъм за отсрочване на фискални и обществени отговорности, на поддръжка посредством отсрочване на банкови отговорности и държавни гаранции за 300 милиарда евро за всички банкови заеми. Докато трае рецесията, затруднените дребни предприятия няма да би трябвало да заплащат нищо - нито за налози, нито за обществени удръжки. Сметките за газ, електричество и наемите им би трябвало да се замразят.

Освен това, с цел да не бъде зарязан никой, за чиновниците влиза в действие отбрана посредством частична безработица в всеобщ мащаб, както ви обясних предишния четвъртък, към този момент конкретизиран от държавното управление. За бизнесмените, за търговците, за самонаетите, се основава специфичен фонд на взаимност, финансиран от страната, като министър-председателят ще предложи в него да вземат участие и районните управляващи.

Още на следващия ден държавното управление ще посочи всички тези ограничения. Те ще са в сходство с потребностите, с икономическите действителности и приспособени по отношение на нуждите на всеки бранш на стопанската система. Ние сме отсреща, с цел да бъде защитена стопанската система ни през този по този начин сложен интервал и за това работничките и служащите да могат да са спокойни и за покупателната си дарба и за всекидневието.

Скъпи мои сънародници, Франция е в доста сложен миг.

Никой не може тъкмо да планува продължителността му. И ден след ден, проблем след проблем, би трябвало, с напътствията на учените, с опита, би трябвало да се приспособяваме. През този интервал ще продължим да работим и напредваме в търсенето на лекуване.

Съзнавам себеотрицанието на многочислени екипи на територията на страната и покълването на първите очаквания и ще продължим да напредваме и за създаването на ваксина.

Редовно ще се обръщам към вас. Всеки път ще ви споделям - както до момента, както го прави и държавното управление - истината за развоя на ситуацията.

В едно съм сигурен: колкото по-бързо реагираме, толкоз по-успешно ще се оправим. Колкото по-добре реагираме като жители, толкоз повече ще проявим душевната ни мощ, патриотичното мъжество - през днешния ден демонстрирано от медиците, пожарникарите, всички от гражданска отбрана - толкоз по-бързо ще излезем от този живот на занимателен ход.

Ще се оправим, скъпи сънародници, в случай че сме единни и солидарни.

Апелирам към вас за отговорност, да няма никаква суматоха, да се одобряват рестриктивните мерки, да се извършват и изясняват, да се съблюдават от вас самите, от всички.

Няма да има привилегии, не би трябвало да има суматоха и безвластие.

Ще победим и ще научим доста от този интервал.

Много убеждения, вярвания ще бъдат пометени, сложени под подозрение. Много от нещата, за които мислехме, че са невъзможни, ще се случат. Нека не се впечатляваме. Да действаме решително, само че да запомним едно: на идващия ден, когато победим, няма да се върнем към вчерашния ден. Морално ще сме по-силни, ще сме научили доста и дружно с вас ще направя нужните заключения, всички нужни заключения.

Нека самостоятелно и като общество да се издигнем до висотата на момента.

Знам, скъпи мои сънародници, че мога да разгадавам на вас.

Да живее Републиката!

Да живее Франция!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР