Френският президент обяви края на епохата на Френска Африка“ -

...
Френският президент обяви края на епохата на Френска Африка“ -
Коментари Харесай

Африканците подложиха Макрон на насмешки и унижения

Френският президент разгласи „ края на епохата на Френска Африка “ - и всичко това, с цел да подсигурява, че страните от Черния континент имат вяра във френския неутралитет и ще посрещат пратениците на Париж по-добре от представителите на Москва и Пекин. В реалност всичко се получава другояче: африканците подложиха Макрон на подигравки. Как по този начин?

Президентът на Франция Макрон се завърна от обиколка на страните от Централна Африка, ощастливил с визитата си Габон, Ангола и двете Конго. Официалната цел на пътуването бяха срещr на високо ниво с обширна стратегия за околната среда, както и усилване на икономическите връзки.

В последна сметка - да отдадем респект на писачите на речи - бяха изречени доста красиви думи. „ Актуализирано партньорство “, „ взаимно строителство “ и даже такова изказване: „ Африка показва всички благоприятни условия за конкуренцията. Необходимо е изискванията за неговите участници да са равни. Трябва да спечелим мястото си - ни повече, ни по-малко. "

Има обаче съмнения, че това няма да е толкоз просто, защото главните съперници в конкуренцията са Китай, Индия, Русия и Турция. Нещо повече, никоя от тези страни не е имала колонии в Африка и умерено може да построи връзки, които да не са обременени от неуредени с години сметки.

За да не припомнят на Франция за следващ път за тях, тя великодушно предлага всичко да се не помни и да премине от формата “Франция-жандарма ” във формата “Франция-бизнесмена ”. Така в последна сметка назовават в самата Франция тактиката, определена от Макрон.

Разбира се, че към този момент не би трябвало да дрънка оръжия и като цяло да припомня прекалено много за себе си. Не, никой няма да разпуска останалите френски военни бази в Африка - най-малко към този момент. Пречат ли на някого? Те несъмнено не пречат на самия Макрон, което значи, че всичко е наред. Като цяло е належащо да се развиват търговски връзки, тъй като бизнесът е на първо място.

Търговията с Африка в спад - делът на Франция се прави оценка единствено на 4%, до момента в който делът на Китай е 18%. Конкурентите я изтласкват - французите са изключително обезпокоени от “руската мечка и китайският змей ”. Неволно човек би трябвало да заключи, че макар оповестената обич към екологията и всичко, обвързвано с природата, президентът Макрон страда от някои странни алергии. Освен това, в тази ситуация с дракона, даже не можем да приказваме, че алергията е от четина.

Няма да е мощно пресилване да се каже, че тактиката на Макрон се вписва в схемата „ След като към този момент не можем да ви ограбим като наша колония, ще ви обираме под прикритието на бизнеса, скъпи равни сътрудници “. Наивно е обаче да мислим, че жителите на Африка не схващат това и не са наясно със същността на протичащото се.

Не е изненадващо, че неприязънта на някогашните колонии на континента единствено нараства, което доста усложнява за Франция всевъзможни опити за определяне на другарски връзки. В Париж настойчиво се пробват да припишат на съветската агитация аргументите за тази злост. Но или пропагандата е в действителност примерна, или семената ѝ падат на повече от плодородна почва.

И Макрон реши да стартира на чисто. В Габон той разгласи, че „ ерата на Френска Африка е завършила “ и че „ Франция към този момент е неутрална страна “. Така обичайно се назовава Система на мълчешком настойничество над африканските колонии, които най-много в миналото са принадлежали на Франция.

Времената се менят: по-рано французите можеха да се държат на континента като бели господа, а в този момент те могат да работят само като просяци. И при тези условия за тях е извънредно значимо да излъчват позитивен облик - най-малкото на безпристрастност и индиферентност. „ Във връзка с Габон, както в действителност, за всяка друга страна, Франция към този момент е безпристрастен събеседник, който приказва с целия свят “, сподели Макрон.

Местната съпротива обаче не е доста склонна да има вяра на думите на госта - всеки знае положителни връзки, които съществуват сред ръководителя на страната Али Бонго и Макрон. И в страната скоро има избори. Нима Макрон дойде, с цел да поддържа Бонго?

Нищо сходно, по какъв начин бихте могли да мислите по този начин! Макрон просто се грижи за спасението на тропическите горил Как можете да подозирате бранител на природата за скрити планове, че спасението на горите служи единствено на димна завеса? Боже, помилуй!

Френският специалист Антоан Глазер обаче има вяра, че в случай че спасението на горите е било единствено претекст, то във всеки случай задачата оправдава средствата. „ 30 години след загубата на колониите си, Франция се държеше в Африка, като че ли нищо не се е случило “, споделя Глазер.- ”През 90-те години ние заспахме и пропуснахме по какъв начин Африка стартира да се интегрира в международната система. Дори нашите лични европейски сътрудници ни позволяваха да се вършим на стражар, до момента в който самите те печелеха пари ”, добавя той.

Но се оказа, че Франция се учи бързо. Например, визитата на Макрон в Ангола, който в никакъв случай не е бил част от Френска Африка, се изяснява освен с желанието да се откри взаимно произвеждане на селскостопански артикули, само че и от обстоятелството, че френският „ Тотал “ пусна пипалата си в Ангола и има доста характерни ползи, свързани петрола.

Друг откривател, Жан-Клод Феликс-Чикай, разяснява думите на Макрон за края на Френска Африка извънредно скептично и напомня, че Франсоа Оланд, Никола Саркози и даже Жак Ширак към този момент са твърдили нещо сходно. „ Краят на епохата на Френска Африка не може да бъде разгласен с думи, може да се потвърди единствено посредством подобаващи дейности “, отбелязва откривателят. И в случай че анализирате дейностите на Макрон и ги сравните с неговите заявления, разликата не може да бъде пренебрегната.

Франция преглежда своя неутралитет много необичайно.

Например Макрон се опитваше да посредничи в спора сред Русия и Украйна и в това време изчисляваше какъв брой танка и гаубици може да достави на режима в Киев. А в този момент той разисква доставките на самолети и образованието на украински военни водачи.

За никакъв неутралитет при такива условия не може да става и дума. Този, който води " диалог " със света - или с част от него - на езика на оръжията, заслужава каквото и да е име, само че не и " събеседник ". Африканците добре знаят разликата сред пламенните заявления и истината.

В Конго, да вземем за пример, на Макрон обществено на конференцията му припомниха както за обидното снизходителното отношение, по този начин и за неприятната роля на Франция в геноцида по време на войната сред Конго и Руанда през 90-те години и настоящия ѝ отвод да осъди дейностите на Руанда, което основава напрегната конюнктура в района. А когато Макрон сподели: „ Не вярвайте, че имаме двойни стандарти “, това провокира гърмеж от смях измежду присъстващите публицисти.

Все още е мъчно да се каже дали Франция ще загуби Африка дефинитивно или не. Както споделя експертът по Африка Полин Бакс: „ Независимо дали ни харесва или не, Африка е значима за Франция. И Франция няма да си тръгне от този континент. ”

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР