Френският президент Никола Саркози, заемал поста от 2007 г. до

...
Френският президент Никола Саркози, заемал поста от 2007 г. до
Коментари Харесай

Саркози е осъден на затвор за корупция

Френският президент Никола Саркози, заемал поста от 2007 година до 2012 година, бе наказан на три години затвор за корупция, в това число една година дейно. Той разполага с 10 дни, с цел да апелира присъдата, оповестява Агенция Франс Прес.

Съдът призна Саркози за отговорен по обвинявания в опит да подкупи арбитър и в търговия с въздействие, осъществено в "корупционен сговор " с юриста му Тиери Ерзог и някогашния арбитър от Конституционния съд Жилбер Азибер. Другите двама обвинени по процеса получиха същите присъди като Саркози.

Той отхвърли да е направил нещо неправилно и съобщи, че е жертва на лов на вещици от страна на финансовата прокуратура, която базира обвиняванията против тримата върху обстоятелства, открити при подслушване на телефонни диалози сред някогашния президент и неговия юрист - нещо, което съгласно отбраната е било осъществено нелегално.

По време на делото бе потвърдено, че Саркози е предложил посредством своя юрист да уреди арбитър Азибер на влиятелна служба в княжество Монако в подмяна на поверителна информация за следствието по обвинявания, че е получил нелегално финансиране на предизборната си акция през 2007 година от наследничката на френската козметична империя "Л'Ореал " (L'Oreal) Лилиан Бетанкур. Френската прокуратура узнава за тези сделки, до момента в който подслушва диалозите сред към този момент напусналия поста си Саркози и юриста му Тиери Ерзог по отношение на друго следствие - във връзка изказванията за финансиране на предизборната акция на някогашния президент от сваления и погубен през 2011 година либийски деспот Муамар Кадафи.

Саркози "знаеше, че прави неточност ", сподели съдията, произнесъл неоправдателната присъда. Той разяснява, че дейностите на някогашния президент са основали "много неприятен облик на правораздаването " в очите на обществото.

Това е втората неоправдателна присъда против френски президент. Преди Саркози и Жак Ширак получи двугодишна условна присъда през 2011 година за това, че е уредил с фиктивни работни места в кметството на Париж свои политически съдружници, до момента в който е бил кмет на френската столица.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР