Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Украйна трябва да получи

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Украйна трябва да получи
Коментари Харесай

Макрон иска ясни гаранции за сигурност за Киев, Шолц - да са различни от статута на член на НАТО

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Украйна би трябвало да получи ясни и мощни гаранции за своята сигурност на срещата на върха на НАТО в Литва през юли, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Вилнюс би трябвало да изпрати ясно обръщение на Украйна и украинците. Подкрепям по-силни, съответни и доста ясни гаранции за сигурност ", сподели Макрон пред публицисти след втората (ЕПО) в Молдова.

Френският президент добави, че ще организира диалози по този въпрос с канцлера на Германия Олаф Шолц в немския град Потсдам на 7 юни.

Германският канцлер Шолц съобщи, че Украйна и нейните съдружници към момента са " доста надалеч " от това да съумеят да обезпечат мир в страната, само че добави, че всички бъдещи западни гаранции за сигурността на Украйна би трябвало да са разнообразни от статута на европейските страни членки на НАТО.

" Предвид сегашната обстановка не става въпрос за участие. Всички ние би трябвало да се съсредоточим върху това по какъв начин като персони можем да подкрепим Украйна ", сподели Шолц на конференция по време на срещата на върха на ЕПО в Молдова, представен от " Ройтерс ".

Тези гаранции би трябвало да бъдат създадени по подобен метод, че да дават на Украйна нужната сигурност против заплахата да бъде нападната и в същото време да стабилизират страната. И, несъмнено, постоянно част от гаранцията за сигурност е тя да се приема съществено, добави Шолц.
Унгарският външен министър Петер Сиярто въпреки това настоя, че приемането на Украйна в НАТО не може да бъде в дневния ред на срещата на върха на пакта през юли във Вилнюс.
" Трябва да сме пределно ясни по този въпрос: приемането в НАТО на воюваща страна не може да бъде включено в дневния ред ", написа във " Facebook " Сиярто. Той добави, че възможен график за приемането на Украйна в НАТО също не трябва да бъде обсъждан.

Зеленски желае ясно решение

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи през вчерашния ден, че Киев желае да получи " ясно решение " за бъдещето си във военния алианс НАТО на срещата на върха на водачите на блока във Вилнюс през юли, съобщи " Ройтерс ".

На срещата на върха на над 40 европейски водачи в Молдова той сподели, че желае и прогрес по пътя на Украйна към Европейския съюз, молба за присъединението към който Киев подаде предходната година, откакто Русия стартира своята пълномащабна инвазия.
" Тази година е за решения. На срещата на върха на НАТО през лятото във Вилнюс е нужна ясна покана от страна на страните членки към Украйна, както и гаранции за сигурността по пътя към участието в НАТО ", сподели Зеленски. " През (есента) би трябвало да се реализира ясно, позитивно решение и по присъединението ни към Европейски Съюз. Ние се приготвяме също за, която ще насочи света към взаимно осъществяване на формулата за мир ", сподели той.

Украйна предложи провеждането на среща на мира това лято, с цел да се затвърди визията ѝ за мира като единствен метод за преустановяване на войната с Русия. Тя не заяви къде ще се организира събитието.

Зеленски, чиято формула за мир от 10 точки включва цялостно евакуиране на съветските войски от Украйна, също прикани коалиция от сили да достави системи за противовъздушна защита " Пейтриът " и да помогне на Украйна да отблъсне съветските сили.

Зеленски също по този начин съобщи, че е получил мощна поддръжка от съдружниците, присъстващи на срещата на върха в Молдова, за доставката на изтребители на Киев, които да оказват помощ за отблъскването на съветските сили, съобщи " Ройтерс ". Украинският президент обаче не влезе в елементи, с цел да изясни, в какво по-конкретно се е изразила тази поддръжка.

" Порочния кръг на експанзията "

Сигурността на Украйна би трябвало да бъде обезпечена след края на войната, само че съдружниците от НАТО към момента работят за уточняване на детайлностите по какъв начин да го създадат, съобщи в това време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от " Ройтерс ".
" Трябва да създадем по този начин, че когато войната завърши, да имаме подготвена рамка, гарантираща, че това няма да е пауза в съветските дейности против Украйна ", сподели Столтенберг след края на неофициалната среща на външните министри на страните от НАТО в Осло. " Трябва да спрем порочния кръг на експанзията против Украйна. Подробностите по какъв начин може да се направи това следва да бъдат конкретизирани ", уточни генералният секретар на НАТО.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР