Френският президент Еманюел Макрон заяви, че рекордният брой пожари в

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че рекордният брой пожари в
Коментари Харесай

Макрон призова Г-7 за Амазонка: Домът ни гори

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че рекордният брой пожари в тропическите гори на Амазонка е " интернационална рецесия " и това би трябвало да е водещо в дневния ред на срещата на върха на Г-7, оповестява БиБиСи.

" Домът ни гори " , разяснява Макрон, а президентът на Бразилия Жаир Болсонаро отговори, като го упрекна , че употребява въпроса за " политически дивиденти ".

Според бразилския президент, апелите за разискване на пожарите на срещата на Г-7, в която Бразилия не взе участие , провокират неправилно въодушевление към " колониално мислене, което не принадлежи към 21 век ".

Амазонка, която е най-голямата тропическа гора в света, е жизненоважна за забавянето на световното стопляне. Тя създава една пета от кислорода в света и към 20% от прясната вода .

Дом е за към три милиона типа растения и животни и един милион локални хора. С ателитните данни , оповестени от Националния институт за галактически проучвания (Инпе), демонстрират нарастване от 85% на пожарите в Бразилия тази година, множеството от които в региона на Амазонка .
 Чили оказва помощ на Бразилия за пожарите
Чили оказва помощ на Бразилия за пожарите

Огнен пъкъл в Амазония

Природозащитниците упрекнаха държавното управление на Болсонаро за тежкото състояние на Амазонка , обяснявайки, че е насърчил дърводобива и земеделските производители да разчистят земята.

Болсонаро допусна, че неправителствени организации (НПО) са почнали пожарите , само че призна, че няма доказателства за това изказване. В мнения в четвъртък той признава, че аграрни стопани могат да бъдат забъркани в разпалването на пожари в района, заяви " Ройтерс ".

Екологичните групи приканиха за митинги в градове в Бразилия в петък, с цел да изискат дейности за битка с пожарите.
 Рекорден брой пожари в амазонската джунгла в Бразилия
Рекорден брой пожари в амазонската джунгла в Бразилия

84% нарастване по отношение на същия интервал на 2018 година

Макрон, хазаин на срещата на върха на Г-7 , предизвести, че обстановката в Амазонка е въпрос от интернационално значение .

" Нашият дом гори. Буквално. Амазонка - белите дробове , които създават 20% от кислорода на нашата планета - е в пламъци ", написа в Туитър Макрон.

" Това е интернационална рецесия. Членове на срещата на върха на Г7, дано да обсъдим тази незабавна обстановка ", добавя Макрон.

Болсонаро въпреки всичко е отворен за разговор по отношение на пожарите, в случай че се " основава на справедливи данни и взаимно почитание " .

Our house is burning. Literally. The Amazon rain forest - the lungs which produces 20% of our planet’s oxygen - is on fire. It is an international crisis. Members of the G7 Summit, let's discuss this emergency first order in two days! #ActForTheAmazon pic.twitter.com/dogOJj9big
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 22, 2019
Оникс Лоренцони, началник на щаба на бразилския президент, упрекна по-рано европейските страни в преувеличаване на екологичните проблеми в Бразилия, с цел да се нарушат комерсиалните й ползи .

" В Бразилия има обезлесяване, да, само че не е със скоростта и равнището, което споделят ", изяснява той.

Позицията му е след кат о Германия и Норвегия, базирайки се на явна липса на ангажимент на Бразилия да се бори с обезлесяването , взеха решение да удържат повече от 60 милиона $ , средства, предопределени за планове за резистентност в бразилските гори.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш разяснява, че " в разгара на световната климатична рецесия не можем да си позволим повече вреди на главен източник на О2 и биоразнообразие. Амазонката би трябвало да бъде предпазена . "

I’m deeply concerned by the fires in the Amazon rainforest. In the midst of the global climate crisis, we cannot afford more damage to a major source of oxygen and biodiversity.

The Amazon must be protected.
— António Guterres (@antonioguterres) August 22, 2019  Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а
Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Човечеството продължава постепенно, само че несъмнено да унищожава изискванията си за живот (какво остава за добър)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР