Френският президент Еманюел Макрон заяви, че подкрепя идеята учениците да

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че подкрепя идеята учениците да
Коментари Харесай

Макрон подкрепя идеята за униформи във френските училища

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че поддържа концепцията учениците да имат униформи в учебно заведение на фона на рецензиите за скорошната възбрана в класните стаи да се носи абая, дълга дреха, която нормално носят някои мюсюлманки, съобщи ДПА. Дебатът за въвеждането на учебни униформи още веднъж се изостри във Франция, защото съгласно управляващите от ден на ден дребни девойки носят абая в учебно заведение.

В началото на образователната година френският министър на образованието Габриел Атал наложи възбрана за носене на абая. Той съобщи, че се възнамерява през есента в някои учебни заведения пробно да се вкарат униформи, а Макрон поддържа концепцията да се опитва с идентичното за всички учебно облекло. Целта е да се подкрепят шефовете на учебни заведения, които постоянно се сблъскват с въпроса по какъв начин е разрешено да се обличат децата в класните стаи, сподели той.

" Въпросът за самостоятелното облекло, според мен, е по-приемлив и наподобява по-малко прецизен от позиция на дисциплината ", сподели Макрон в изявление за влогъра в " Ютюб " Юго Декрит.

Макрон добави, че без налагането на прецизен дрескод или униформа всеки може да си каже " ще си сложа дънки, тениска и яке ".

Организация за отбрана на правата на мюсюлманите подаде тъжба против решението за възбраната във Върховния административен съд, като жалбата ще бъде прегледана от съда през днешния ден.

Никой не трябва да бъде лимитиран или изключван поради облеклото му, сподели Макрон. Той добави, че концепцията да се контролира дрескодът на децата не се отнася единствено за религиозно облекло, а и за прекално ексцентричните облекла. В предишното в страната имаше диспути и за това дали учениците може да носят по-разголено облекло, като да вземем за пример къси потници и тениски.

Показването на религиозни знаци на публични места неведнъж е пораждало разногласия, най-много по въпросите, свързани с исляма. През 1994 година беше утвърден закон, с който в учебните заведения се разрешават единствено по-ненатрапчивите религиозни знаци. Десет години по-късно носенето на забрадки бе изцяло неразрешено в учебните заведения, дружно с носенето на еврейска шапчица кипа или огромни кръстове. През 2010 година последва и възбраната на публични места да се носят облекла, напълно покриващи лицето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР