Френският президент Еманюел Макрон заяви, че подкрепя амбицията на Хърватия ...

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че подкрепя амбицията на Хърватия

Макрон подкрепя влизане на Хърватия в еврозоната

Френският държавен глава Еманюел Макрон съобщи, че поддържа упоритостта на Хърватия най-най-после да стане част от Шенген и еврозоната.

Днес Макрон идва в Загреб на първото си публично посещаване, воден от държавна делегация.

По-рано хърватската национална телевизия заяви, че хърватският министър на отбраната Марио Баножич и френският министър на отбраната Флоранс Парли са подписали контракт, съгласно който Загреб ще придобие ескадрила от 12 изтребителя Rafale на цена 999 млн. евро.

" Подкрепям устрема на Хърватия да се присъедини към Шенгенското пространство ", съобщи Макрон по време на взаимна конференция с хърватския министър-ръководител Андрей Пленкович.

Френският държавен глава добави, че поддържа желанието на Загреб да стане член на еврозоната.

През септември 2017 година управлението на Хърватия обяви, че стартира акция за присъединение към еврозоната. Процесът на адаптиране на страната към единната валута не престава.

Преди 36 години пет страни вземат решение да отстранен граничния надзор между тях. Днес в Шенгенското пространство има 26 страни с към 420 милиона поданици. Зоната включва 22 от 27-те страни от Европейски съюз-всички като се изключи България, Румъния, Хърватия, Кипър и Ирландия. То обгръща и четири страни отвън Европейски съюз: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Източник: dariknews.bg