Френският президент Макрон подкрепя „автономията“ на Корсика „в рамките на Френската република“

...
Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък се застъпи за статут
Коментари Харесай

Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък се застъпи за статут на автономия на Корсика „в рамките на Френската република“, въпреки че предупреди, че всички прехвърлени правомощия за средиземноморския остров трябва да бъдат съгласувани с френската държава – а не „против“ нея. |

Обръщайки се към Корсиканското събрание по време на пътуване до Аячо, Макрон каза, че е време да се „изгради автономия за Корсика в рамките на републиката“, описвайки този ход като „исторически“.

„Трябва да продължим напред и за да направим това, трябва да включим Корсика в нашата конституция“, каза той пред събранието, доминирано от корсиканските националисти, някои от които се застъпват за независимост от Франция.

Френският президент постави шестмесечен срок за правителството и корсиканските политически партии да постигнат съгласие по предложена ревизия на конституцията, която след това ще бъде разгледана от парламента в Париж.

„Това няма да бъде автономия срещу държавата, нито автономия без държавата“, предупреди той.

Правителството на Макрон изтъкна перспективата за автономия на Корсика в навечерието на президентските избори във Франция миналата година, надявайки се да успокои дните на бурни протести, предизвикани от смъртта в затвора на корсиканския националист Иван Колона.

Корсикански националисти, които включват както сепаратисти, така и защитници на автономия, отдавна настояват за по-големи правомощия на острова и признаване на корсиканския като официален език.

Подобни искания остават много чувствителни във Франция, където политиците рутинно изтъкват необходимостта от защита на единството и националната идентичност на страната.

След десетилетия на жестока борба националистите на Корсика прегърнаха демократичния процес през последното десетилетие. Но експертите предупреждават, че търпението се изчерпва на фона на нарастващото разочарование от липсата на напредък.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР