Френският президент Еманюел Макрон увери президента на Демократична република Конго

...
Френският президент Еманюел Макрон увери президента на Демократична република Конго
Коментари Харесай

Макрон обяви френска военна подкрепа срещу въоръжените групировки в ДР Конго

Френският президент Еманюел Макрон увери президента на Демократична република Конго Феликс Чисекеди, че Франция ще окаже военна поддръжка на Киншаса в битката против въоръжените групировки в източната част на ДР Конго, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес.

"Франция е изцяло ангажирана с ДР Конго в битката против въоръжените групировки, които дестабилизират страната. Някои от тях са и съюзени с "Ислямска страна ", сподели през вчерашния ден Макрон след среща с Чисекеди в Елисейския замък. Той посочи, че съдействието ще има военно измерение, в това число във връзка с разузнаването.

Над 300 000 души са избягали от насилието в ДР Конго от началото на месеца

Феликс Чисекеди изрази удовлетворение, че Франция още веднъж заема водеща роля в Африка. "Искам Франция да е с доста по-силно наличие в Африка в този момент ", сподели той. Макрон разгласи, че ще посети ДР Конго през втората половина на 2020 година и заяви, че е подписал с Чисекеди втори контракт за двустранно развиване, по който Франция ще влага 65 милиона евро в ДР Конго в области като образованието, опазването на здравето, франкофонията и опазването на горите.

Силите за сигурност в Демократична република Конго използваха газ, с цел да разпилян стачкуващи

Еманюел Макрон съобщи, че в околните седмици ще се вземат решения за възстановяване на битката против джихадистите в Сахел. Той разгласи това след среща с президентите на Чад, Нигер и Мали. Макрон добави, че скоро ще посочи отначало каква роля да играе френският боен контингент в Сахел. Възможно е след време френските военни да бъдат сменени от взаимните районни военни сили Г5-Сахел, формирани от 5000 бойци от Мавритания, Мали, Нигер, Буркина Фасо и Чад, чиято задача е да водят война против джихадистите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР