Френският президент Еманюел Макрон сравни България и Румъния с Нигер

...
Френският президент Еманюел Макрон сравни България и Румъния с Нигер
Коментари Харесай

Макрон: Ами ако преврат като в Нигер се случи в България?

Френският президент Еманюел Макрон съпостави България и Румъния с Нигер по време годишната конференция на френските посланици в Париж. Отговаряйки на рецензиите, че държавното управление му прекалено много се ангажира с поддръжката си за сваления президент на африканската страна Мохамед Базум, той реторично попита какво ще направи Западът, в случай че сходен държавен прелом бъде осъществен в България или Румъния.
Според него случилото се в Ниамей е събаряне на демократично определения президент Мохамед Базум и се оплака, че разнообразни медии от целия свят коментирали, че Франция прекалено много го поддържа ". 
Но какво щяхме да вършим, в случай че в България или Румъния се случи подобен прелом? Биха споделили, че не би трябвало да се ангажираме прекалено много. че не е нужно да сме екстремисти, че не сме си вкъщи. Това ли желаят да създадем другите столици? И желаят да кажем, че демокрацията е добра концепция за Африка и нямаме двоен стандарт? ", попита Макрон. 
Разглеждайки ситуацията в Нигер, Макрон добави, че френският дипломат Силвен Ете е към момента на поста си, макар че военните, които поеха властта, желаеха неговото отдръпване. Представители на хунтата даже заплашиха, че ще спрат подаването на вода и електричество към дипломатическата задача в Ниамей, само че по-късно неин представител отхвърли това предложение.
Междувременно хиляди хора, подкрепящи държавния прелом, демонстрираха през вчерашния ден покрай френската военна база в Ниамей, като издигнаха плакати, призоваващи за евакуиране на френските войски. 
Париж също по този начин поддържа Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) във всички дейности за възобновяване на конституционния ред в Нигер. Съседите на Нигер обаче не считат, че те би трябвало да включват военна интервенция. Така след визитата си в Нигерия, Бенин и Гана външният министър на Алжир Ахмед Атаф съобщи, че районните страни ще се стремят само към политическо решение на рецесията в прилежащата страна. Той акцентира, че потреблението на мощ постоянно е било източник на затруднения, а не на решение. Представител на президентството в Нигерия на собствен ред съобщи, че военно навлизане в прилежащ Нигер би било подхванато само в " краен случай ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР