Френският президент Еманюел Макрон ще пътува до Берлин в петък,

...
Френският президент Еманюел Макрон ще пътува до Берлин в петък,
Коментари Харесай

Шолц, Макрон и Туск се срещат в Берлин, за да изгладят различията си за Украйна

Френският президент Еманюел Макрон ще пътува до Берлин в петък, с цел да се срещне с немския канцлер Олаф Шолц в опит да се понижи напрежението във връзка с Украйна , което се популяризира на висок глас през последните седмици, оповестиха за „ Politico “ високопоставени немски и френски чиновници.

Полският министър-председател Доналд Туск ще се причисли към водачите на Франция и Германия по-късно денем, съгласно немски формален представител, като това ще бъде първата среща на Ваймарския триъгълник – формат за разговор сред трите страни, откогато Туск стана още веднъж министър-председател на Полша през декември.

Лидерите имат намерение срещата да бъде проява на единение след напрегнатия интервал, в който френско-германските търкания във връзка с Украйна прераснаха в открита омраза.

Дълго трупаното напрежение стартира да кипи в края на февруари, когато Макрон отхвърли да изключи изпращането на западни войски да се бият в Украйна , като се зарече да направи „ всичко належащо, с цел да подсигурява, че Русия няма да може да завоюва тази война . По-предпазливият Шолц отвърна на удара, изключвайки потреблението на сухопътни войски от европейските страни. Няколко дни по-късно Макрон се опита да отговори непосредствено на Шолц. Пред публика в Прага той разяснява:

„ Европа очевидно е изправена пред миг, в който ще е належащо да не бъдем страхливци . “

Германският министър на защитата Борис Писториус отговори, че мненията на Макрон са „ нещо, което в действителност не оказва помощ за решаването на въпросите, които имаме, когато става въпрос за оказване на помощ на Украйн .

Наред с всичко това, немски публични лица се оплакват в личен проект, че въпреки Макрон да приказва твърдо за Украйна , той не е направил толкоз военна поддръжка, колкото е предоставила Германия.  Германският Килски институт, който обобщава националния принос към военните старания на Украйна , класира Франция като очевиден изоставащ сътрудник с 640 млн. евро военна помощ спрямо Германия, която е предоставила или дала обещание 17,7 милиарда евро.

Французите оспорват тези числа и настояват, че дават оръжията, които в действителност имат значение. Ето какво написа наскоро министърът на въоръжените сили Себастиен Лекорну в обява в X:

„ Франция е избрала оперативната успеваемост на военната си помощ за Украйна: обещайте това, което можете да осигурите, и осигурете това, което можете да обещаете . “

Тази седмица Макрон отсрочи от дълго време планувано посещаване в Украйна на фона на напрежението със съдружниците поради все по-ястребовата му изразителност. В неделя Елисейският замък разгласи, че визитата е отсрочено и ще се състои през идващите няколко седмици. Решението за отсрочване е взето, с цел да се даде време на диалозите със съдружниците да доведат до „ осезаеми резултати “ за Украйна, издаде за медията френски посланик, на който бе предоставена анонимност, с цел да разиска деликатния въпрос.

Очаква се Макрон да дойде в канцлерството в Берлин към обяд в петък за диалог а на четири очи с Шолц . Срещата Макрон-Шолц ще бъде последвана от тристранна полемика с Туск . Лидерите се пробваха да показват Ваймарския формат като средство за подсилване на европейската сигурност , въпреки че надалеч не е ясно дали включването на Туск в полемиката ще помогне за изглаждане на дългогодишните търкания сред Шолц и Маркон.

Служители в държавното управление на Туск показаха благосклонности към по-строгата изразителност на Макрон, като полският външен министър Радослав Сикорски неотдавна съобщи, че наличието на войски на НАТО в Украйна „ не е немислимо “. Високопоставен немски чиновник посочи, че не се чакат съответни решения или изказвания от петъчните диалози, чиято цел е единствено да се изпрати нов сигнал за единение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР