Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на разговори днес

...
Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на разговори днес
Коментари Харесай

Очаква се бурна среща на президентите на Франция и САЩ

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде хазаин на диалози през днешния ден в Париж с американския си сътрудник Доналд Тръмп, а по-късно ще има надълбоко алегорична среща с немската канцлерка Ангела Меркел в Компиен, където е подписано примирието, поставило завършек на Първата международна война през 1918 година, съобщи Франс прес.

Макрон ще посрещне Тръмп в парадния двор на Елисейския замък в 10 ч. локално време.
"Аз съм в Париж, подготвен да чествам края на Първата международна война ", написа в Туитър Тръмп, незабавно откакто се разсъни тази заран. "Какво по-хубаво от това да се празнува краят на война, изключително на тази, която бе една от най-кървавите в историята? ", попита американският президент.

Снощи обаче той порица в туит с изключително изострен звук предлагането на Макрон да се сътвори европейска войска. "Президентът Макрон предложи Европа да построи лична войска, с цел да се пази от Съединените щати, Китай и Русия ", написа той тъкмо когато президентският аероплан "Еърфорс 1 " се приземяваше края Париж. "Много обидно, само че може би първо Европа би трябвало да изплати каузи си в НАТО, която Съединени американски щати обилно субсидират ", добави Тръмп.

Откакто бе определен за президент, Макрон постоянно упорства за усилване на европейската защита, защото съгласно Франция позициите на Тръмп пораждат стратегическа неустановеност, отбелязва Агенция Франс Прес. Между двамата мъже има дълбоки политически разлики - за околната среда, световното ръководство, сигурността.

След диалозите на двамата президенти, които се чака да продължат към час, в Елисейския замък ще дойде първата дама Мелания Тръмп и двете президентски двойки ще обядват.
Следобед Тръмп ще посети американското военно гробище в гората Бело, северна Франция, а Макрон ще тръгне към Компиен, северно от Париж, където ще се срещне с Ангела Меркел. В Компиен на 11 ноември 1918 година е подписано примирието във войната, лишила живота на 18 милиона души.

Елисейският замък акцентира, че за първи път от 1945 година френски президент и немски канцлер ще се срещнат на Поляната на примирието. "Церемонията ще бъде скромна и без речи ", добави френското президентство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР