Френският президент Еманюел Макрон се среща с представители на профсъюзите

...
Френският президент Еманюел Макрон се среща с представители на профсъюзите
Коментари Харесай

Макрон на ключови преговори с протестиращите във Франция

Френският президент Еманюел Макрон се среща с представители на профсъюзите и протестиращите във Франция. Президентът свика договарянията в опит да потуши цивилен митинги против икономическото положение на французите, които не престават към този момент месец. Довечера Макрон ще направи и послание към нацията, оповестява Българска национална телевизия.

След следващи опустошителни митинги през уикенда новата седмица стартира във Франция с опит на управляващите да успокоят обстановката. На срещата в Елисейския замък участват водачите на трите съществени профсъюза, които припознаха настояванията на " жълтите жилетки ". От страна на управляващите в срещата вземат участие и министър-председателя, и деветима министри.

Според координатора на " жълтите жилетки " за Париж доста хора в този момент желаят оставката на Макрон и той би трябвало да даде отговор на протестиращите.

Тиери Пол Вале, координатор на " жълтите жилетки " за Париж: Ако неотложно управляващите не разгласят съответни ограничения, протестното придвижване ще се радикализира и ще бъде все по-агресивно. В момента има наклонност към непокорство, само че скоро то може да се трансформира във въстание. Това е действителността.
Френският президент Макрон си навлече рецензии и с мълчанието си във връзка митингите - които от митинги против високите цени на горивата прераснаха в протест за по-добър живот и за оставка на Макрон.

В опит за компромис управляващите анулираха планувания налог върху горивата, само че от държавното управление отхвърлят опцията да бъде увеличена минималната заплата във Франция.

Според външния министър Жан Ив льо Дриан, посланието, което тази вечер се чака да направи президента, ще бъде задоволително мощно, с цел да потуши гражданското неодобрение.

Жан Ив льо Дриан, министър на външните работи: Надявам се да стартира разговор. Това беше оповестено и от страна на премиера. Бих желал този разговор да стартира бързо. Надявам се, че с посланието си президентът ще внесе успокоение и ще даде гаранции, че спор може да има.
Социологическите изследвания сочат, че в известността на протестиращите има лек спад, само че към момента те са подкрепяни от 66% от популацията. В същото време рейтингът на утвърждение на президента по време на рецесията е паднал до 23 на 100.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР