Френският президент Еманюел Макрон реши да не настоява за повишаване

...
Френският президент Еманюел Макрон реши да не настоява за повишаване
Коментари Харесай

На фона на протести над в 200 града: Макрон се отказа от увеличаване на пенсионната възраст

Френският президент Еманюел Макрон реши да не упорства за повишение на възрастта за пенсиониране до 65 години в законопроекта за бюджета следващата година, отхвърляйки по този метод своята концепция, която разгневи профсъюзите и раздели неговия центристки съюз, оповестява " Файненшъл таймс ".

Ходът демонстрира по какъв начин Макрон е заставен да се бори с много по-силна съпротива през втория си управнически мандат, откакто партията му загуби болшинството си в Народното събрание през юни.

Крайно дясната партия на Марин льо Пен и левият алианс, воден от Жан-Люк Меланшон, са срещу повишението на възрастта за пенсиониране, тъй че Макрон ще би трябвало да откри съдружници в центъра, в случай че желае тази промяна да мине, написа.

Премиерът Елизабет Борн сподели по-рано в четвъртък пред Франс Прес, че държавното управление ще стартира договаряния с профсъюзи, работодатели и други политически партии предвид на приемането на закона през идващите месеци.

Като цяло държавното управление към момента желае да увеличи възрастта за пенсиониране на 65 от актуалните 62 години, което беше едно от предизборните обещания на Макрон, считано от него за основно за възстановяване на обществените финанси на Франция. " Ние избрахме разговора и консултациите ", сподели Борн.

Отстъплението от тази концепция идва в миг, когато твърдолевият синдикат CGT организира Ден на национална стачка в четвъртък, с цел да стачкува против пенсионната промяна и да приканва за по-високи заплати на фона на рецесията с разноските за живот.

Французите излязоха на общонационален митинг против проекта за пенсионна промяна и ниските заплати

Стачката отчасти сковава превоза.

Три от четири френски профсъюза приканиха за стачка през днешния ден и в минимум 200 града на Франция се организираха огромни демонстрации.

В Париж шествието на държавни чиновници потегли следобяд с известно забавяне към площад " Бастилия ". Протестиращите упорстват за покачване на минималната работна заплата до 2000 евро и за анулация на пенсионната промяна, оповестена от президента Макрон. Стачката се отразява най-много на жп превоза, затворени беше и Айфеловата кула, стачкуват и над 10% от учителите.

" Вместо да играе политически игри, Макрон би трябвало да послуша французите, които са всеобщо срещу тази промяна " - съобщи пред медиите един от главните синдикални водачи Филип Мартинез.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР