Френският президент Еманюел Макрон призова европейците да защитават своя модел

...
Френският президент Еманюел Макрон призова европейците да защитават своя модел
Коментари Харесай

Макрон предупреди Европа да се пази от „егоистичния национализъм“

Френският президент Еманюел Макрон прикани европейците да пазят своя модел на демократична народна власт и да не са поддават на „ егоистичния шовинизъм “, който печели от ден на ден почва в Европейски Съюз, съобщи „ Ройтерс “.

„ Отговорът на авторитаризма не е властническата народна власт, а авторитетът на демокрацията “, съобщи Макрон пред Европейския парламент в Страсбург, визирайки политическата обстановка в Полша и Унгария.

„ Не желая да бъда част от потомство на сомнамбули, което е не запомнило личното си минало. Искам да числя се на потомство, което е решило да отбрани своята народна власт “, добави той.

Макрон оприличи политическата обстановка в Европа като „ революция “ сред демократичните демокрации и възходящия авторитаризъм. Според него обаче е неверно да се споделя, че усилването на националния суверенитет за сметка на интеграцията в Европейски Съюз ще даде на гласоподавателите сигурността, която те желаят, в един свят на властнически сили(като Китай и Русия) и могъщи мултинационални корпорации.

Френският президент прикани водачите на Европейски Съюз да последват неговия образец и да стартират обществен разговор за бъдещето на Европа. Според Макрон Европейски Съюз се нуждае от промяна, която да укрепи „ европейският суверенитет “ по света.

Планът на Макрон за по-задълбочена интеграция в Европейски Съюз включва нови налози за цифровия бизнес, повече поддръжка за бежанците, по-тясно съдействие в областта на защитата и повече общи старания в ръководството на европейската единна валута.

Именно промените в Еврозоната съставляват най-голямото предизвикателство пред Макрон, който ще би трябвало да убеди съдружниците си в Германия да отдадат повече пълномощия на Брюксел. Консервативните поддръжници на немския канцлер Ангела Меркел са срещу тези промени, тъй като те може да ударят джоба на немските данъкоплатци.  

След Макрон пред Европарламента се изправи и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който предизвести, че не би трябвало да се слага прекомерно огромен фокус върху френско-германското партньорство, което мнозина дефинират като „ мотора “ на европейския план.

Юнкер обаче не скри своя възторг от изявлението на Макрон и съобщи, че приветства новата френската политика за заздравяването на Европейски Съюз, откакто през последните няколко години въздействието на Париж в Европейски Съюз бе отслабено.

„ Истинската Франция се върна. Утрешната история се написа през днешния ден ", сподели Юнкер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР