Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да прекрати зависимостта си

...
Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да прекрати зависимостта си
Коментари Харесай

Макрон призова Европа да се откаже от зависимостта на американското оръжие

Френският президент Еманюел Макрон прикани Европа да приключи зависимостта си от американските оръжейни системи, откакто насочи нов зов континента да поеме контрола върху ориста му.
В спор със студенти от Университета на Вилнюс в Литва той насочи апела Европа да поеме по-независима и безапелационна роля в света – подвластна нито на Вашингтон, нито на Пекин, заяви изданието „ Политико “, представено от БГНЕС.
 Франция освободи мигрантски лагер в Кале от 800 души Франция освободи мигрантски лагер в Кале от 800 души
Френските сили за сигурност освободиха мигрантския лагер в Кале, в който живееха сред 700 и 800 души, съобщи във вторник ANSA. Операц...
„ Ние, някои страни повече от други, се отказахме от стратегическата си самостоятелност, като прекалено много подвластен от американските оръжейни системи “, сподели Макрон по време на дебата. „ Не можем да приемем да живеем в биполярен свят, формиран от Съединени американски щати и Китай “.
Въпреки неотдавнашното отравяне на съветския опозиционен водач Алексей Навални, Макрон също отбрани политиката си на ангажираност с Владимир Путин по време на срещи както с литовския, по този начин и с латвийския президент, чиито страни остават мощно внимателни във връзка с Кремъл.
„ Ние осъзнаваме вашето съседство, както и историята ви, и в този дух на взаимно схващане и бистрота и отбрана на вашата сигурност искахме да допринесем за възобновяването на стратегическия разговор с Русия “, съобщи Макрон в изказване за пресата дружно с латвийския президент Егилс Левитс, откакто дойде в столицата Рига във вторник вечерта в последната спирка на тридневно турне в Балтика.
В забележки по време на пътуването си в региона на Балтика и в други случаи Макрон упорства, че единственият метод, по който Европа може да съществува, е посредством създаване на трети път в световните каузи, при който тя не се свени да отстоява своите ползи на международната сцена. Това би включвало създаване на защитителен потенциал на Европа, макар че Макрон също се стреми да успокои европейските страни, които са тясно свързани със Съединени американски щати, че това ще добавя НАТО.
 Макрон с заричане за Беларус Макрон с заричане за Беларус
Президентът на Франция Еманюел Макрон се срещна с водача на опозицията в Беларус Елена Тихановская. Срещата се организира в столицата на Л...
Френски и други европейски представители от дълго време приканват Европейски Съюз да развие по-голям боен потенциал. Но дейностите на Европейски Съюз постоянно не съумяват да съвпаднат с реториката.
През последните години Европейската комисия оказва напън да накара страните от Европейски Съюз и оръжейните компании да работят дружно по общи планове, създавайки Европейски фонд за защита за поощряване на съдействието в региона на научните проучвания и развиването на военните технологии и съоръжение.
Но тези проекти претърпяха крах, когато водачите на Европейски Съюз - в това число Макрон - се съгласиха през юли, че фондът ще получи доста по-малко от в началото поисканото от Комисията. Лидерите подписаха съглашение за финансиране с малко над 7 милиарда евро за седем години като част от договорка за дълготрайния бюджет на блока - с към 40 % по-малко от 11,4 милиарда евро, препоръчани от Комисията.
Бюджетната договорка също понижи проекта на Комисията за консумиране на 5,7 милиарда евро за военна подвижност - с цел да се разреши на войските и техниката да се придвижват по-лесно по континента – и се стигна до одобрение на дефинитивна цифра от 1,5 милиарда евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР