Френският президент Еманюел Макрон пристига днес в Алжир с надеждата

...
Френският президент Еманюел Макрон пристига днес в Алжир с надеждата
Коментари Харесай

Френският президент Макрон на знакова визита в Алжир

Френският президент Еманюел Макрон идва през днешния ден в Алжир с вярата да възвърне връзките със страната, чиито петролни и газови ресурси имат ново стратегическо значение на фона на задаващата се енергийна рецесия в Европа.

Визитата му идва след дълъг интервал на напрежение поради кървавата война за самостоятелност на Алжир, чиято кулминационна точка бе отзоваването на алжирския дипломат в Париж в края на предходната година, напомня Военновъздушни сили.

Според Елисейския замък президентът Макрон е „ направил избор да ориентира това посещаване към бъдещето... и да сложи основата за възобновяване на връзките ”. Той пътува с 90-членна делегация от министри, бизнес водачи и спортисти.

Дипломатическото напрежение се изостри предишния октомври, когато френският президент упрекна „ политико-военната система ” на власт в Алжир, че „ осребрява мемоари от войната ”, с цел да оправдае съществуването си.

Месец по-рано Франция разгневи Алжир, както и прилежащо Мароко, като понижи внезапно броя на визите за пътешестване, които издава. Мярката бе в отговор на изказванията, че и двете северноафрикански страни попречват репатрирането на жители, за които е открито, че са нелегално във Франция.

Освен нормалния дневен ред на диалози с президента Абделмаджид Теббун и визити на мемориали, Макрон ще се срещне и с млади бизнесмени в столицата Алжир. В петък той ще посети магазин за грамофонни плочи, прочут като център за алжирска обичайната музика Rai, и ще гледа проява на брейкданс в западния град Оран.

Анализатори допускат, че френският водач ще бъде подложен на напън да направи обществено изказване, което признава загрижеността на Алжир за това по какъв начин се помни войната за самостоятелност. Според тях обаче, главната цел на визитата ще бъде основаването на условия за по-тясно съдействие по неотложни стопански въпроси и проблеми на сигурността.

„ Не идвате с толкоз огромна делегация – в това число министрите на външните работи, защитата, стопанската система и вътрешните работи – и оставате два дни, в случай че всичко, което ще обсъждате, е предишното “, разяснява Хасни Абиди, шеф на основания в Женева Изследователски център за арабския свят и Средиземноморието.

Със своите големи ресурси от нефт и газ – огромна част от които към момента неизползвани – и с тръбопроводи до Италия и Испания, Алжир е в позиция „ не да размени Русия, само че сигурно да помогне на Европа с нейните енергийни доставки в средносрочен проект. Но за това са нужни вложения ”, заключи Абиди.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР