Френският президент Еманюел Макрон предупреди лидерите на останалите страни членки

...
Френският президент Еманюел Макрон предупреди лидерите на останалите страни членки
Коментари Харесай

ЕС и кризата: Традиционен спасителен механизъм или иновативен“ подход?

Френският президент Еманюел Макрон предизвести водачите на останалите страни членки на Европейски Съюз, че рецесията с ковид слага под въпрос " оцеляването на европейския план ". Има риск епидемията да подкопае главните стълбове на съюза, аргументирал се Макрон на Европейския съвет, който се състоя вчетвъртък вечер посредством видеоконферентна връзка. Френският президент дал съответен образец с риска от раздробяване на Шенгенското пространство за свободно придвижване, предава Ройтерс, като се базира на посланик.

" Кориере каузи сера " отбелязва, чеиталианският министър председател Джузепе Конте е отправилсъщото предизвикателство към водачите на останалите страни членки: Европа или би трябвало да се покаже единна, или просто няма да съществува.Тази позиция е подкрепил и министър-председателят на Испания Педро Санчес.

Основният спор е бил за това кой да е единният отговор на съюза в тази рецесия – дали да бъдат употребявани досегашните, обичайни избавителни механизми за справяне с рецесиите или, по думите на Конте, да бъдат направени " новаторски финансови принадлежности, които да са действително приспособени за война ".

Такъв съответен инструмент е издаването на общи европейски " корона облигации " в поддръжка на стопанската система, което към този момент бе препоръчано от Франция и Италия. Някои страни обаче се опълчват. По време на виртуалната среща на върха нощес немската канцлерка Ангела Меркел се е оповестила срещу. Самата Меркел заяви това след края на видеоконференцията.

В края на краищата след траяли над 6 часа полемики ръководителите на 27-те страни в Европейския съюз взеха решение да дадат 15 дни на министрите от еврозоната да намерят обединен стопански отговор на рецесията.Това е станало, откакто Италияе заплашила да блокира срещата, в случай че не бъдат контрактувани по-значителни ограничения от в началото плануваните.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР