Френският президент Еманюел Макрон предупреди днес иранския си колега Ебрахим

...
Френският президент Еманюел Макрон предупреди днес иранския си колега Ебрахим
Коментари Харесай

Макрон призова Иран да прекрати незабавно подкрепата си за Русия във войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон предизвести през днешния ден иранския си сътрудник Ебрахим Раиси, че ще има последствия от доставянето на дронове на Русия, съобщи Ройтерс, като се базира на канцеларията на Макрон.

В телефонен диалог с Раиси френският държавен глава е призовал Иран " неотложно да приключи " поддръжката, която оказва на Русия във войната против Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Френският държавен глава " предизвести за съществени последствия - както за сигурността, по този начин и от филантропично естество - от доставянето на ирански безпилотни летателни апарати на Русия и прикани Техеран неотложно да прекрати поддръжката си за експанзията на Русия против Украйна ", се споделя в известие на френското президентство, представено от Франс прес.

 

В 90-минутния телефонен диалог Макрон и Раиси " разискаха по какъв начин да се засилват връзките и по-конкретно актуалните договаряния (по нуклеарната тема) и районните развития ", заяви ирански формален представител.

Според френското президентство Макрон е " изразил също угриженост от сегашната траектория на иранската нуклеарна стратегия и е удостоверил решимостта на Франция и нейните европейски сътрудници за намиране на дипломатическо решение на този въпрос ".

 

Президентът посочи, че е значимо Иран да предприеме съответни и подлежащи на инспекция ограничения за деескалация и да извърши напълно и неотложно интернационалните си отговорности и уговорките, поети пред Международната организация за атомна сила (МААЕ) на 4 март ", добавя Елисейският замък.

 

Англия, Франция, Германия, Съединени американски щати и Украйна настояват, че доставянето на дронове иранско произвеждане на Русия нарушава резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 2015 година, с която беше скрепена договорката за иранската нуклеарна стратегия.

 

Вчера Белият дом съобщи, че Русия наподобява задълбочава съдействието си с Иран в региона на защитата и е получила стотици дронове камикадзе, които употребява за нанасяне на удари в Украйна.

 

В хода на днешния диалог Макрон изрази още веднъж " облекчение от освобождението на 12 май на двама френски жители, арестувани в Иран ". Наред с това обаче той посочи дълбоката си угриженост за положението на четирима френски жители, които към момента са арестувани в Иран, и прикани за следващ път за незабавното им освобождение, показва френското президентство.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР