Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че европейските нации не могат

...
Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че европейските нации не могат
Коментари Харесай

Макрон: Европейците не могат да останат зрители в нова надпревара за въоръжаване

Френският президент Еманюел Макрон предизвести, че европейските народи „ не могат да останат фенове “ пред евентуална конкуренция в нуклеарното въоръжаване и ги прикани да упорстват за „ интернационална стратегия за надзор на оръжията “.
" Европейците би трябвало групово да осъзнаят, че при липса на правна рамка, те биха могли бързо да се изправят пред нова конкуренция за стандартни оръжия, даже нуклеарни оръжия, на личната си територия ", съобщи Макрон пред френската войска в тирада, излагаща нуклеарната тактика на Франция след Brexit.
Франция е единствената нуклеарно въоръжена мощ в рамките на Европейски Съюз в миг, когато дългогодишни съглашения за ограничение на растежа на нуклеарните арсенали наподобяват все по-застрашени, предава БГНЕС.
„ Жизнените ползи на Франция в този момент имат европейско измерение “, сподели Макрон.
Той съобщи още, че Франция към този момент е понижила броя на бойните си глави до под 300, запазвайки " правото да изисква съответни ходове от други нуклеарни сили в световното разоръжаване ".
Съединените щати обявиха, че няма да подпишат нов СТАРТ, контракта за ограничение на оръжията, подписан през 2010 година, откакто той изтече през 2021 г.; и Вашингтон, и Москва се отхвърлиха от Договора за ракети със междинен и дребен обхват (ДРСМО).
Макрон предизвести за „ опцията от същинска и неограничена военна и нуклеарна конкуренция, сходни на които не сме виждали от края на 60-те години “.
„ От значително значение е новият СТАРТ да бъде уголемен след 2021 година “, добави той.
Речта на Макрон идва във време на дипломатическо заледяване сред Европейски Съюз и Русия, защото анексирането на Крим от Москва ускори опасенията от нов спор по източния фланг на Европа.
Франция утежни връзките си с някои страни от Европейски Съюз, като се опита да възвърне разговора с президента Владимир Путин, контролиращ най-големия нуклеарен боеприпас в света.
" Не може да има план за защита и сигурност за европейските жители без политическа визия, която се стреми последователно да възвърне доверието с Русия ", сподели Макрон.
Засега за дълготрайна сигурност на Европа се разчита на мощен съюз със Съединени американски щати, сподели президентът, само че " нашата сигурност неизбежно зависи и от по-голям потенциал за самостоятелни дейности на европейците ", които би трябвало да усилят военните си разноски.
" Защо те не са подготвени да създадат защитата бюджетен приоритет, както и да създадат нужните жертви, даже когато рисковете нарастват? ", попита Макрон.
Европейските народи би трябвало да упорстват да бъде подписана каквато и да била нова договорка, която да ограничи създаването на нови оръжия със междинен обхват на деяние.
" Нека бъдем ясни: в случай че са вероятни договаряния и по-всеобхватен контракт... европейците би трябвало да бъдат заинтригувани и участващи в контракта страни, тъй като това е наша територия, която е измежду най-застрашените “, съобщи Макрон.
По мотив на това, че Франция се впуска в скъпа рационализация на своя боеприпас, Макрон разяснява:
" Нашата самостоятелност във връзка с вземането на решения е изцяло съвместима с непоклатимата взаимност на европейските ни сътрудници ".
Той не посочи дали Англия - друга европейска нуклеарна мощ, би трябвало да бъде част от това съдействие в този момент, което напусна Европейския съюз.
Но френският президент означи, че „ от 1995 година Франция и Обединеното кралство ясно декларират, че няма обстановка, при която опасността за виталните ползи на единия да не съставлява опасност и за другия “.
„ Brexit въобще не трансформира това “, заключи Макрон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР