Френският президент Еманюел Макрон предложи в Европейския съюз да се

...
Френският президент Еманюел Макрон предложи в Европейския съюз да се
Коментари Харесай

Макрон: В ЕС да се въведе принцип за солидарност при въоръжено нападение

Френският президент Еманюел Макрон предложи в Европейския съюз да се вкара правилото за взаимност в региона на защитата, който да се задейства при положение на въоръжено нахлуване против страна членка, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ние желаеме Европа да поеме грижата за своята стратегическа автономия и да ускори солидарността в региона на защитата ", съобщи Макрон на обща конференция с финландския си сътрудник Саули Нинистьо в Хелзинки.

Това ще изисква реформиране на европейските контракти, и по-специално на член 47.2 от Лисабонския контракт - за оказването на взаимопомощ сред страните, който Франция задейства за първи път след атентатите на 13 ноември 2015 година в Париж.

Реформата ще даде опция на Европейски Съюз да разполага " с нещо като заздравен член 5 ", означи френският държавен глава, имайки поради клаузата за групова защита в контракта на НАТО , съгласно която нападението против страна член на алианса се счита за нахлуване против целия алианс.

Макрон акцентира, че тази стъпка напред не е в несъгласие с НАТО, която " остава значим и стратегически съюз ".

" Ние обаче се нуждаем от засилена взаимност сред европейците ", добави той.

Европейски Съюз се пробва да се приспособи към новия геополитически подтекст, зародил вследствие на желанието на президента Доналд Тръмп да ограничи присъединяване на Съединени американски щати в защитата на Европа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР