Френският президент Макрон предлага „форма на автономия“ за Корсика след бунтовете

...
Френският президент Еманюел Макрон предложи да се даде форма на
Коментари Харесай

Френският президент Еманюел Макрон предложи да се даде форма на автономия на средиземноморския остров Корсика.

Предложението дойде в четвъртък, повече от година след масовото насилие, избухнало заради убийството в континентален затвор на бореца за независимост Иван Колона.

Продължете да четете

списък от 4 елементаРусия призовава за спиране на боевете между Азербайджан и Нагорни КарабахМакрон посещава Бангладеш, за да „консолидира“ индо-тихоокеанския натиск на ФранцияРазмирици във ФранцияКаква е икономическата цена на бунтове във Франция?край на списъка

„Трябва да имаме смелостта да установим форма на автономия за Корсика в рамките на Франция“, каза Макрон в четвъртък пред парламента на острова в Аячо, който в момента се контролира от националисти.

„Всички ще се провалим, ако оставим нещата такива, каквито са“, добави той.

Колона – осъден на доживотен затвор за убийството през 1998 г. на префекта на региона Клод Ериняк – беше намушкан до смърт от друг затворник.

Убийството на Колона предизвика „невероятно насилие, което доведе Корсика до ръба на широко разпространен конфликт“, каза изпълнителният директор на острова Жил Симеони на президента.

Торни заявки

Корсиканците отдавна искат повече дума по собствените си дела, както и официален статут на езика си и защита от външни лица, които купуват земя – две трънливи искания, които Париж не е склонен да изпълни.

„Корсика трябва … да се превърне в автономна територия, каквато трябва да бъде“, каза пред Макрон председателят на регионалния парламент Мария-Антоанета Мопертюи преди речта му.

Особено младите хора на острова се „чувстват силно лишени от собственост“, добави тя.

Макрон обеща да въведе законодателство, което „ще закотви напълно Корсика във френската република и ще признае уникалността на нейната средиземноморска островна природа и връзката й със света“.

Той постави краен срок от шест месеца за политиците на острова да постигнат споразумение с Париж относно нов закон, който ще промени френската конституция, за да промени статута на Корсика.

„Няма червени линии, само идеалите на републиката“, добави Макрон.


Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР