Френският президент Еманюел Макрон предлага да се определи на европейско

...
Френският президент Еманюел Макрон предлага да се определи на европейско
Коментари Харесай

Макрон иска таван на заплатите на фирмени босове след шокиращо заплащане от 76 млн. евро

Френският президент Еманюел Макрон предлага да се дефинира на европейско ниво " таван " за заплащането на ръководителите на огромни компании, с цел да се избегнат злоупотреби.

Поводът е шокиращото годишно заплащане от 76 млн. евро за Карлос Таварес, който е изпълнителен шеф на автомобилния тръст " Стелантис " (Stellantis), съобщи Ройтерс.

Макрон и неговата крайнодясна съперничка на президентските избори Марин льо Пен дефинираха пакета от хонорари на основния изпълнителен шеф на френско-италианския производител на коли " фрапантен и несъразмерен ".

Астрономическото възнаграждение на изпълнителните шефове се трансформира в гореща тематика на президентската акция във Франция.

Компенсационният пакет за 2021 година на основния изпълнителен шеф на " Стелантис " Карлос Таварес би трябвало да получи към 19 милиона евро при съществена заплата от 2 млн. евро плюс пакет от акции на стойност към 32 милиона евро и дълготрайно обезщетение от към 25 милиона евро.

Френският президент разкритикува тези " астрономически суми " пред радио " Франс инфо " (France info).

Според Макрон резултат може да има, в случай че се вкара " таван " за възнагражденията на шефове на огромни компании на европейско ниво, с цел да се избегнат злоупотреби.

" Хората имат проблеми с покупателната дарба, усложнения, безпокоят се за живота си, а в това време виждат суми като тези, които ще взривят обществото “, разяснява Макрон.

Опонентът му на идния втори тур на изборите Марин Льо Пен се причисли към рецензиите на Макрон.

" Разбира се, че е шокиращо. Още по-шокиращо е, когато основен изпълнителен шеф е сложил компанията в усложнение, а получава обилни суми ", сподели тя пред телевизия BFM. Тя предложи един от методите за компенсиране на такива хонорари да е дяловите участия на личния състав.

Междувременно говорителна " Стелантис " сподели, че не разясняват позициите на политиците и че компанията ще даде пояснение за компенсационните пакети в своя отчет за възнагражденията за 2022 година

Малко над 52% от акционерите на компанията гласоподаваха в сряда против компенсационния пакет при съвещателен избор, показва Ройтерс.

Контролираната от страната BPIFrance съобщи, че е гласувала срещу.

Гласуването обаче няма да засегне плануваните обезщетения за предходната година въз основа на законодателството в Холандия, където е основана групата.

Основната активност на " Стелантис " е планиране, разработка, произвеждане и продажба на коли от 16 марки: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel, Peugeot, Ram и Vauxhall.

Ройтерс отбелязва, че компанията е нахвърлила планувания марж на оперативна облага от 11.8% за предходната година с рекордните 16.3% в Северна Америка, където продава на добра облага Jeep и Ram.

На 24 април Макрон и Льо Пен се изправят на втори тур на президентските избори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР