Френският президент Еманюел Макрон посрещна лидери от цял свят на

...
Френският президент Еманюел Макрон посрещна лидери от цял свят на
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Френският президент Еманюел Макрон посрещна водачи от целия свят на гала в Париж за 100-годишнината от края на Първата международна война. Сред гостите са Доналд Тръмп, Владимир Путин, Ангела Меркел, Джъстин Трюдо, Реджеп Тайип Ердоган, както и българският президент Румен Радев. Извън формалната част вниманието на посетители и публицисти беше главно върху възможната среща сред Тръмп и Путин, която по този начин и не се състоя и ще се организира в края на месеца.

Още по тематиката
Вечерни вести: Цацаров желае имунитетите на шестима депутати, управлението на БДЖ подава оставка

И още: Европейска комисия намали упованията си за стопанската система на България за 2018; Манфред Вебер е претендентът на ЕНП за ръководител на Европейска комисия
8 ное 2018
Вечерни вести: Тръмп загуби Конгреса на изборите в Съединени американски щати, решение за АЕЦ " Белене " ще има след година

И още: Депутатите утвърдиха смяната на налозите за автомобили; Предлаганите предели за компенсациите при гибел на пътя ще се разискват в Народното събрание
7 ное 2018 Уикендът мина под знака на огромно интернационално събитие: честванията на 100-годишнината от края на Първата международна война. В Париж за възпоменателните церемонии се събраха близо 70 водачи от целия свят, измежду които и българският президент Румен Радев. В България пък главен фокус беше пленумът на най-голямата опозиционна партия - Българска социалистическа партия, на който съществени тематики бяха кой да оглави листата за евровота и по какъв начин да се избира водачът на социалистите.

В разнообразни български градове се организираха митинги против високите цени на горивата и повишаването на " Гражданска отговорност ". Колони коли блокираха пътни артерии.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Същевременно изненадващо поръчката за общо над 130 млн. лева на Агенция " Пътна инфраструктура " за поддържане на автомагистралите не провокира необикновен интерес в строителния бранш.

Друга непрекъснато разрастваща се тематика са опустошителните пожари в Калифорния, довели до десетки жертви, вреди за милиарди и евакуацията на стотици хиляди души. Отново в Съединени американски щати не престават новините към междинните избори за Конгреса. Флорида разпореди наново машинно броене на гласовете за губернатор и сенатор, откакто стана ясно, че разликите и в двете съревнования са под 0.5%.

Отново в България стана ясно, че Министерство на вътрешните работи е желало да отнеме лиценза за частна охранителна активност на компания, благосъстоятелност на брачна половинка на зам.-министъра на труда и обществената политика Султанка Петрова (ВМРО) - Петю Петров, поради отговорности за стотици хиляди левове от неплатени налози и осигуровки. Самият Петров се отказал от лиценза.

Според правосъдния министър Цецка Цачева раздадените бонуси в Агенция по вписванията били заслужени макар срутва на Търговския указател. Пред bTV тя съобщи, че чиновниците положили невероятни старания да се оправят с изоставането в работата, а и останалите три регистъра работили.

В същото време Камарата на строителите в България изиска среща с управлението на ОЛАФ, с цел да го убеди, че съблюдава прецизно законите и европейските нормативи, като напъните й са ориентирани към основаване на почтена и транспарантна конкурентна среда и ясни правила в сектора

НАЙ–ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Корнелия Нинова получи първия жълт картон в Българска социалистическа партия

Националният съвет на Българска социалистическа партия принуди основния редактор на в. " Дума " Йордан Мичев да подаде оставката си. Спорът за или срещу неговото назначение се трансформира в основна борба на съперниците и поддръжниците на маниера на ръководство на Българска социалистическа партия на Корнелия Нинова. Последните изгубиха тази неделя. 48 души в пленума гласоподаваха Мичев да бъде освободен, 37 бяха срещу, а шест се въздържаха. Поисканото прегласуване по този начин и не се състоя, тъй като Мичев подаде оставка, откакто беше подканен от Румен Овчаров. И.д. основен редактор става някогашният народен представител Ивелин Николов. Втората борба - за смяна в устава, тъй че ръководителят да се избира и смъква още веднъж от конгреса, а не от цялата партия, както е в този момент, ще се придвижи на форума на 26 януари следващата година.

Корнелия Нинова знае, че съперниците й в партията са съсредоточени в Националния съвет, и в действителност се опитваше до момента да заобикаля разногласията в него, като просто го поставяше пред приключен факт за взети към този момент решения или стартирани позиции, макар че уставът изисква те първо да се разискват на пленум. Заедно с ограничението на мандатите на депутатите от Българска социалистическа партия и други кадрови решения обаче тя отвори толкоз доста фронтове и натрупа толкоз доста кавги, че сплоти против себе си съперници, които другояче не се схващат по сред си. Решението на Йордан Мичев е първи по-съществен знак, че е минала някои граници.

Поръчката за 130 млн. лева за поддържане на автомагистралите провокира слаб интерес

Голямата поръчка за поддръжка на автомагистралите за общо над 130 млн. лева не провокира необикновен интерес в строителния бранш. Разделеният в пет обособени позиции търг покрива разнообразни елементи от " Тракия ", " Марица " и " Хемус ". Тъй като предложения могат да се подават за всички позиции, ненапълно е необичайно, че поръчката не е привлякла повече претенденти. Договорите се подписват за пет години с Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и включват спешни поправки, зимно разчистване и всевъзможни действия за поддържане на автомагистралите. Държавното сдружение " Автомагистрали " е единствен претендент в позицията за автомагистрала " Тракия " в регионите на София, Пазарджик Пловдив и Стара Загора, както и за Сливен, Ямбол и Бургас. Общата планирана стойност на двете позиции е над 60 млн. лева без Данък добавена стойност. Единствената позиция, в която има по-сериозна конкуренция, е за сектора на " Хемус " при Варна и Шумен.

Протести в страната против високите цена на горивата и повишаването на " Гражданска отговорност "

Протести против високите цени на горивата и повишаването на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " се организираха в над 30 български града. Граждани с коли проведоха колони в централните част на обитаемоте места, както и по междуградските пътища. На някои места бяха блокирани пътни артерии. В София митингът беше под формата на пешеходно шествие в центъра на града. Гражданите бяха проведени през обществените мрежи. В същото време имаше протестни дейности и по други обществени тематики - настояванията на майките на деца с увреждания, против мръсния въздух в Русе, против закона за вероизповеданията и други

[Reuters]
Десетки жертви и големи вреди от пожарите в Калифорния

Огромни пожари в северната и в южната част на Калифорния доведоха до десетки жертви, всеобщи опустошения и евакуацията на стотици хиляди души. Според локалните управляващи над 3600 пожарникари се пробват да овладеят бедствията. Над 6700 здания са изгорели, а жертвите са над 25, само че други не престават да са в неопределеност. Според държавния отдел " Горско стопанство и противопожарна отбрана " това е най-разрушителният пожар в историята на Калифорния.

Фирма, близка до зам.-министъра на труда Султанка Петрова, дължи налози и осигуровки за 890 хиляди лв.

Министерство на вътрешните работи е желало да отнеме лиценза за частна охранителна активност на компания, благосъстоятелност на брачна половинка на зам.-министъра на труда и обществената политика Султанка Петрова (ВМРО) - Петю Петров, стана ясно от известие на уеб страницата на ведомството. Причината е, че Петров не е внасял дължимите налози и осигуровки за общо 891 хиляди лева Сигналът до полицията е подаден от Националната организация за приходите (НАП). От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че в отговор на тяхно питане Петров се е отказал от лиценза си. Според информация на " Дневник " в Търговския указател Петю Петров е едноличен притежател на " Дефанс секюрити ", а преди време той и брачната половинка му са били шефове и в " Дефанс консулт ". Второто сдружение стана известно през лятото, когато частен охранител - негов чиновник, беше открит мъртъв в шахта в някогашния партиен дом по време на строителството на новата постройка на Народното събрание.

Във Флорида ще се извърши наново броене на гласовете за губернатор и сенатор

В щата Флорида ще се извърши наново машинно броене на гласовете в изборите за губернатор и за сенатор, като резултатите би трябвало да се предадат на управляващите до четвъртък. В избора на сенатор губернаторът републиканец Рик Скот води на демократа Бил Нелсън с към 12 500 гласа, което е 0.15 % от гласовете. В конкуренцията за губернатор на щата по неофициални резултати републиканецът Рон де Сантис води на демократа Андрю Гилъм с към 33 700 гласа, или 0.41 % разлика. Съгласно законодателството на Флорида наново машинно броене е наложително, в случай че разликата сред двамата претенденти е под 0.5 % от гласовете.

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ НОВАТА СЕДМИЦА

Европейска комисия ще разгласява мониторинговите отчети за България и Румъния

Европейската комисия ще прегледа на 13 ноември, вторник, отчетите за напредъка на България и Румъния по механизма за съдействие и инспекция. Надеждите и на двете страни бяха, че това ще бъдат последните отчети по този механизъм, откакто ръководителят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер на няколко път бе изразил подготвеност до края на мандата му наблюдението да отпадне. За момента обаче това не наподобява реалистично.

В България добре известните от години проблеми в правораздаването не престават да бъдат настоящи, въпреки на политическо равнище страната опита да окаже напън за отпадането на механизма. Хепиенд по-скоро изглеждаше вероятен за Румъния, която в последните години бе отбелязала сериозен прогрес в областта на правораздаването и вътрешния ред. След като завоюва изборите през 2016 година обаче, воденото от социалдемократите държавно управление стартира курс за намаляване на антикорупционното законодателство в страната. Опасенията на Брюксел са, че Румъния може да тръгне по пътя на Унгария и Полша.

Как се движи стопанската система през третото тримесечие

Предстоящата седмица е наситена с макроикономически данни, започвайки с износа към Европейски Съюз и трети страни и междинната работна заплата през третото тримесечие в понеделник. В сряда пък националната статистика ще разгласява данни за пазара на труда и експресните оценки за развиването на брутния вътрешен артикул (БВП) за страната. За еврозоната числата ще бъдат налични от Евростат.

Данните ще показват първата моментна фотография за това накъде върви стопанската система през интервала юли - септември и кои са моторите на растежа. През второто тримесечие годишният ритъм се забави леко от 3.6% през интервала януари - март до 3.4%, в синхрон с европейските трендове.

Brexit навлиза в решителна фаза

Очакванията са в идващите няколко дни Европейски Съюз да каже магическите думи " съдбоносен прогрес ", което ще значи, че Лондон и Брюксел са договорили изискванията за своя бракоразвод. Но съгласно анализаторите ръкостискането сред основните договарящи от двете страни може да се окаже по-лесната част.

Големият въпрос е дали английският парламент, който би трябвало да гласоподава по договорката, ще я утвърди, а това надалеч не наподобява несъмнено. Ако съглашението бъде отхвърлено, държавното управление би трябвало да направи изказване в границите на 21 дни какво счита да предприеме оттук насетне. Възможно е мощна реакция на пазарите да накара Народното събрание да премисли позицията си на вероятно второ гласоподаване.

Последният огромен шампионат за годината в мъжкия тенис стартира в Лондон

Заключителният шампионат на най-хубавите осем в мъжкия тенис стартира в неделя в Лондон. В едната група са Новак Джокович, Александър Зверев, Марин Чилич и Джон Иснър, а в другата - Роджър Федерер, Доминик Тийм, Кевин Андерсън и Кей Нишикори.

За българските фенове на тениса сегашният шампионат носи известно отчаяние, тъй като миналогодишният победител - Григор Димитров, не съумя да се класира за шампионата.

OUT_OF_OFFICE

Концерт
12.11
За пръв път на българска сцена ще излезе Рой Айерс – музикантът, прочут с джаз, фънк и соул звученето си, който е също по този начин и композитор и продуцент.
Sofia Live Club, начало 20 ч., вход 40 лева

Фермерски фестивал
14.11
Първото " билково " издание на фермерския фестивал ще се случи пред Министерството на земеделието. Основните демонстрации и дегустации са постоянно в 12 часа в огромната шатра при започване на пазара. Наред с продукцията на дребни ферми ще се продават билки и ще бъде показано по какъв начин се употребяват, като да вземем за пример рачел с индрише.
Пред Министерството на земеделието, от 10.30 до 18.30 ч.

Екстремен спорт и литература
14.11
Представяне на книгата на катерачката Елица Павлова " Планката и болтът " – подобаваща освен за катерачи, само че и всички фенове на планината. Свежо допълнение са карикатурите на Анна Филипова.
В " Перото " от 18.30 ч.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР