Френският президент Еманюел Макрон посети парижката катедралата Нотр Дам, за

...
Френският президент Еманюел Макрон посети парижката катедралата Нотр Дам, за
Коментари Харесай

Макрон обещава отваряне на Нотр Дам до 2024 г.

Френският президент Еманюел Макрон посети парижката катедралата " Нотр Дам ", с цел да види по какъв начин вървят възстановителните действия след опустошителния пожар преди две години, предадоха международните организации.

Часове след пожара, станал на днешната дата, Макрон даде обещание, че катедралата ще бъде възобновена и отворена за богомолци до 2024 година

Повече от 700 дни служащи обезопасяваха обекта, тъй че самите реставрационни работи да стартират безвредно. Днес от покрива на катедралата, който в този момент е съвсем напълно затрупан от скеле, работни платформи и тук-там с платнища, Макрон насочи взор към разваления от пожара трансепт на храма и благодари на намиращите се на обекта служащи.
" Впечатлени сме от това, което виждаме, от работата, която е свършена за две години ", сподели Макрон на група служащи. " Браво, благодаря ви ", добави той.

Самата реституция ще стартира в края на актуалната година, заяви през днешния ден военачалник Жан-Луи Жоржлен, някогашен главнокомандващ на въоръжените сили, претрупан от Макрон да оглави възобновяване на катедралата.

Първата фаза на плана - тази на обезопасяването на храма, беше усложнена и от премахване на 200 тона метал, откакто пламъците погълнаха голямо скеле, издигнато към катедралата поради ремонтни действия, почнали преди пожара. Първата фаза беше забавена и от безпокойството от вероятно оловно замърсяване на зоната към храма, а след това и от коронавирусната пандемия.

Финансирането на реставрацията на катедралата към този момент не буди безпокойствие. Около 834 милиона евро са дарени от милиардери и елементарни католици за тази цел.
Катедралата " Нотр Дам " е обект от международното завещание на ЮНЕСКО и годишно привличаше над 13 милиона гости.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР