Френският президент Еманюел Макрон поиска днес прошка от името на

...
Френският президент Еманюел Макрон поиска днес прошка от името на
Коментари Харесай

Макрон поиска прошка от изоставените алжирски бойци харки

Френският президент Еманюел Макрон изиска през днешния ден амнистия от името на Франция от харките, мюсюлмани, служили като спомагателни войски в редиците на френската войска по време на Алжирската война (1954-1962 г.), като разгласи идното приемане на закон за тяхното обезщетение, съобщи Франс прес.

Това е историческо изказване, което прекъсва неяснотата, която в продължение на 60 години витаеше към отношението към харките от страна на Франция, отбелязва Франс прес.

" На бойците желая да изкажа нашата благодарност; няма да ви забравим. Простете ни, няма да ви забравим ", сподели президентът по време на гала за отдаване на респект в Елисейския замък в наличието на някогашни харки, техните потомци, ръководители на асоциации и други.

Макрон даде обещание да показа " преди края на годината план, целящ да впише в нашите закони признанието и компенсацията във връзка с харките ".

" Честта на харките би трябвало да бъде вписана в националната памет ", добави той, призовавайки " да се лекуват раните ", които би трябвало да бъдат " затворени с думи на истината, жестове на паметта и дейности на правдивост ".

Когато просълзена жена от публиката го прекъсна, Макрон се опита да я успокои с думите: " Чувам ви ".

Молейки за амнистия от името на Франция от харките, и смятайки, че страната " се е провалила в отговорностите си " по отношение на тях, Еманюел Макрон отива по-далеч от своя предходник Франсоа Оланд, който през 2016 година призна " отговорността на френските държавни управления за изоставянето на харките ".

Харките, наброяващи до 200 хиляди бойци, са служили като спомагателни войски в редиците на френската войска по време на спора, който сред 1954 година и 1962 година опълчи алжирските националисти на Франция.

В края на тази война множеството от тях, изоставени от Париж, стават жертва на кървави репресии в Алжир.

Макрон не даде детайлности за компенсациите за харките, отбелязва Асошиейтед прес. През 2018 година неговото държавно управление даде обещание 40 млн. евро за харките и техните потомци посредством пенсии и друга помощ, под формата на обезщетение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР