Френският президент Еманюел Макрон поиска днес прошка от името на

Френският президент Еманюел Макрон поиска днес прошка от името на ...

Макрон поиска прошка от изоставените алжирски бойци харки


Френският президент Еманюел Макрон поиска днес прошка от името на Франция от харките, мюсюлмани, служили като спомагателни войски в редиците на френската армия по време на Алжирската война (1954-1962 г.), като обяви предстоящото приемане на закон за тяхното обезщетение, предаде Франс прес.

Това е историческо изявление, което прекъсва неяснотата, която в продължение на 60 години витаеше около отношението към харките от страна на Франция, отбелязва Франс прес.

"На бойците искам да изкажа нашата благодарност; няма да ви забравим. Простете ни, няма да ви забравим", каза президентът по време на церемония за отдаване на почит в Елисейския дворец в присъствието на бивши харки, техните потомци, ръководители на асоциации и други.

Макрон обеща да представи "преди края на годината проект, целящ да впише в нашите закони признанието и обезщетението по отношение на харките".

"Честта на харките трябва да бъде вписана в националната памет", добави той, призовавайки "да се лекуват раните", които трябва да бъдат "затворени с думи на истината, жестове на паметта и действия на справедливост".

Когато просълзена жена от публиката го прекъсна, Макрон се опита да я успокои с думите: "Чувам ви".

Молейки за прошка от името на Франция от харките, и смятайки, че страната "се е провалила в задълженията си" спрямо тях, Еманюел Макрон отива по-далеч от своя предшественик Франсоа Оланд, който през 2016 г. призна "отговорността на френските правителства за изоставянето на харките".

Харките, наброяващи до 200 хиляди бойци, са служили като спомагателни войски в редиците на френската армия по време на конфликта, който между 1954 г. и 1962 г. противопостави алжирските националисти на Франция.

В края на тази война повечето от тях, изоставени от Париж, стават жертва на кървави репресии в Алжир.

Макрон не даде подробности за обезщетенията за харките, отбелязва Асошиейтед прес. През 2018 г. неговото правителство обеща 40 млн. евро за харките и техните потомци чрез пенсии и друга помощ, под формата на обезщетение.

Източник: dir.bg