Френският президент Еманюел Макрон планира да закрие или да направи

...
Френският президент Еманюел Макрон планира да закрие или да направи
Коментари Харесай

Макрон смята да закрие едно от най-престижните висши училища, завършено и от него

Френският президент Еманюел Макрон възнамерява да закрие или да направи радикална промяна в Националната школа за администрация (ENA) - елитно висше учебно заведение за следдипломна подготовка, в което и той е учил и което е приключил през 2004 година, оповестиха " Файненшъл таймс " и " Блумбърг ".

Създадената от Шарл дьо Гол ENA е дала дипломи на още няколко френски президенти (Валери Жискар д`Естен, Жак Ширак и Франсоа Оланд) и трима задгранични (Адли Мансур и Нисефор Согло, заемали длъжността съответво в Египет и Бенин, както и на Пол Бия, който е на поста в Камерун от 37 години). Още повече са министър председателите от Франция, няколко някогашни колонии, Малта и Монако, както и известни фигури във френския бизнес. Макрон е измежду стотина избраници, които приключват всяка година.

Изтекла тирада на Макрон, представена и от френски издания, сочи, че президентът е направил предлагането като част от проект за промяна в политиката на страната. Това е речта, която трябваше да произнесе в понеделник, само че която бе отсрочена час преди началото поради пожара в катедралата " Нотр Дам ".

Посланието, получено от в. " Фигаро ", гласи, че в случай че французите желаят да основат " общество за равни благоприятни условия и висши достижения на нацията, би трябвало да рестартираме разпоредбите за набиране на фрагменти, кариерата и достъпа до висшите ешелони на гражданската работа. Затова ще променим системата на образование, асортимент и кариерно развиване, като премахнем ENA няколко други институции. "

" Крепост за властта "

Според проф. Жан Гариг, професор по история в университета в Орлеан, в концепцията има " известна измама ". Иронията е, че мъчно наличното висше учебно заведение е открито след Втората международна война, с цел да имат повече французи достъп до високи постове, преди този момент непокътнати за хора с пари и въздействие. " Но е истина, че в този момент се възприема като един тип цитадела за хората на власт, " споделя Гариг, представен от " Файненшъл таймс ".

Във френския хайлайф предлагането се приема със смесени усеща и разделя мнозина - представител на бизнеса, приключил учебното заведение, споделя, че е " доста елементарно да се затвори ЕNA, с цел да останат удовлетворени няколко идиоти, които желаят да ти одраскат колата ".

Политологът Люк Рубан обаче отбелязва, че " огромният удар " на Макрон цели " да се усъвършенства обществената подвижност във Франция ", където " елитът наподобява от ден на ден като олигархия ". Според Рубан 40% от шефовете на 100 най-големи френски компании са приключили някои от най-елитните учебни заведения като ENA. Към момента 70% от близо 6500 приключили последната институция са от висшите гласи. За тях има и специфична дума - " енарси " (enarques).

Същевременно Макрон не е първият, приказвал за закриване на ENA - и Ширак, и Саркози са повдигали тематиката. И финансовият министър Брюно льо Мер, също неин ученик, оферираше мярката по време на несполучливата си акция за номинация за президент през 2016 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР