Френският президент Еманюел Макрон обяви в петък, че Франция ще

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви в петък, че Франция ще
Коментари Харесай

Макрон: Франция напуска договора за Енергийната харта

Френският президент Еманюел Макрон разгласи в петък, че Франция ще напусне Договора за Енергийната харта, като по този метод стана най-голямата стопанска система, оповестила, че се отхвърля от това противоречиво съглашение, съобщи „ Politico “.

Припомняме, че договорът за Енергийната харта е подписан през 1994 година и има повече от 50 подписали сестрани, в това число тези от Европейския съюз, и има за цел да насърчи „ интернационалното съдействие в енергийния бранш “.

Пактът, който разрешава на интернационалните компании и вложители да съдят държавни управления за намеси, които засягат облагите от енергийни планове, от ден на ден се преглежда като опасност за националните проекти за климата.

„ Франция реши да се отдръпна от Договора за Енергийната харта “, съобщи Макрон на конференция след срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в Брюксел, като добави, че този ход е „ координиран “с упоритостите на страната в региона на климата и с Парижкото съглашение за климата. Решението последва изказванията на Испания, Нидерландия и Полша, че ще се отдръпват от пакта. Германия и Белгия алармираха, че обмислят своите благоприятни условия.

По-рано тази седмица Висшият съвет по въпросите на климата на Франция съобщи, че продължаването на участието в контракта съставлява опасност за задачите на Европейски Съюз в региона на климата.

„ Трябва да ускорим вложенията във възобновими енергийни източници и нуклеарна енергетика “, съобщи Макрон. „ Обезпокоен съм от завръщането на изкопаемите горива и въглеводородите. Войната не би трябвало да ни разреши да забравим уговорката си за понижаване на въглеродните излъчвания “, добави той.

Оттеглянето на Франция е сериозен удар по съглашението, а също и по Европейската комисия, която прикани страните да поддържат промените в контракта.

През лятото Комисията завърши договарянията с останалите членове на контракта, които приключиха с предложение да се даде на Европейски Съюз изключение за последователно унищожаване на отбраната на плановете за изкопаеми горива в Европейски Съюз през идващите 10 години.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР