Френският президент Еманюел Макрон обяви, че презервативите ще бъдат безплатни

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви, че презервативите ще бъдат безплатни
Коментари Харесай

Експерт по сексуално здраве: Презервативи има в аптеките и магазините, но цената им е висока

Френският президент Еманюел Макрон разгласи, че презервативите ще бъдат безвъзмездни в аптеките за младежи на възраст от 18 до 25 години. Тази мярка е част от по-мащабна стратегия, изясни кореспондентът на БНР в Париж - Юлия Талева.

" На фона на това фрапантно повишаване на живота сега, едно решение в противоположната посока звучи неповторимо. Според Макрон става дума за гражданска война в предварителната защита и половото здраве на младежите. Той разгласи, че от 1 януари презервативите стават безвъзмездни в аптеките, а за приемането им няма да е нужна рецепта “.

По-късно президентът добави и малолетните към облагодетелстваните, уточни Юлия Талева.

" Младежите, навършили 15 също ще могат да се възползват от програмата. Макрон даде обещание и други стъпки. В бъдеще могат да станат безвъзмездни и някои проучвания за вируси, излъчени по сексуален път. Сега това важи единствено за ХИВ. Той имаше поради също папилома вируса, както и имунизацията против него “.

Някои реакции бяха иронични, тъй като във Франция позволяват, че Макрон има и претекстове, които са отвън здравните, означи Талева.

" Той се пробва да притегли благосклонностите на младите, тъй като е ясно, че тази възрастова група не му симпатизира “.  

Във Франция има поредна политика във връзка с предварителната защита и половото здраве, разясни тя.

" Тази мярка не е чак толкоз революционна. От 2018 година здравната каса покриваше отчасти, до 60% презервативите. Но това ставаше единствено по лекарско наставление. Процедурата беше  доста тромава, а младежите не прибягваха до нея. Ефектът до момента беше подозрителен. За една година процентът на младежите, употребяващи презервативи, е понижен с 9 пункта. Като причина се сочат цените им “

5000 души всяка година се заразяват със СПИН във Франция, уточни Тилева.

" 15% от тях са сред 18 и 25 години. Тази наклонност се резервира от 2017 година до момента “.

Франция е на 27 място по брой на имунизираните против папилома вирус, изясни още тя.

" Тази ваксина е целесъобразна за девойки от 15 до 19 години. Здравната каса покрива 60% от разноските. Амбицията на президента е да се работи и в тази тенденция “.

Радосвета Стаменкова, която е изпълнителен шеф само че Българската асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве, изясни в предаването " Хоризонт до обед “, че в България имунизацията против човешки папилома вирус е целесъобразна и 100% безвъзмездна.

" Добре е да се направи на 12 -13 годишна възраст. Предполага се, че до тогава девойките не са полово дейни. Тя е част от имунизационния календар, само че не е измежду наложителните ваксини. Желаещите могат да си я слагат при персоналния доктор “.

Тази стратегия е подкрепена от по-голяма част от джипитата, само че има и експерти, които не окуражават родителите да подхващат тази стъпка, изясни Стаменкова.

Тя уточни, че в ромската общественост най-предпочитаният способ на котрацепция е спиралата.

" Нагласата там е, че тя е освен способ за предотвратяване от нежелана бременност, само че и от полово излъчени заболявания “.

Презервативи има в аптеките и магазините, само че цената е тази, която стопира по-широката им приложимост, означи още  директорът на Българската асоциация по фамилно обмисляне и полово здраве.

" Пречат и предразсъдъците, че това няма да се случи на младеж “.

Стаменкова подсети, че един лев, вложен в предварителна защита, икономисва 100 лв. терапия.

" Предпазва от комплицирани проучвания, приложимост на антибиотици и стерилитет “.

За казуса не би трябвало да се сещаме единствено, когато означаваме нашата съпричастност към починалите от ХИВ пандемията, съобщи тя.

" Важна е политическата подкрепа и демонстрирането на институционално предпочитание нещата да се случат и да вървят напред “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР