Френският президент Еманюел Макрон каза в сряда, че ще разшири

...
Френският президент Еманюел Макрон каза в сряда, че ще разшири
Коментари Харесай

Макрон обещава да позволи на референдумите да решават повече от проблемите на Франция

Френският президент Еманюел Макрон сподели в сряда, че ще разшири кръга от тематики, по които може да се гласоподава на референдум, и ще облекчи праговете за привикване на национален избор.

Конституционните правила по отношение на бюлетините би трябвало да обгръщат повече „ значими области от националния живот “, сподели Макрон – без да загатва имиграцията, която консерваторите и крайната десница желаят да показват на хората.

Макрон в действителност настоя, че референдумите не могат да „ излязат на върховенството на закона “ – защото десните се надяват да се откажат от европейските правила за миграцията и бежанците – и настоя, че правото на леговище остава неприкосновено.

„ Конституцията не би трябвало да се преразглежда в плен на страсти “, добави той в тирада пред Конституционния съвет по случай 65-ата годишнина от основополагащия документ на Франция от 1958 година

Надявайки се да успокои трескавата политическа обстановка, подклаждана от неуспеха му да обезпечи болшинство на миналогодишните парламентарни избори, Макрон също даде обещание, че праговете ще бъдат „ ревизирани “ ”, с цел да свикат по този начин наречените референдуми със споделена самодейност (RIP).

Понастоящем всеобщите гласувания изискват най-малко 185 депутати или сенатори и една десета от записаните гласоподаватели да ги поддържат, преди да могат да продължат – условия, толкоз тежки, че нито един не е се организират от въвеждането им през 2008 година

Организирането на RIP „ би трябвало да бъде опростено “, сподели Макрон.

Но той добави, че няма да анулира предписание, което значи, че референдумите не могат да бъдат свиквани по въпрос, по който е взето решение от Народното събрание през миналата година.

Това попречи на левите партии да принудят национално гласоподаване за неговата необятно недолюбвана пенсионна промяна.

Не би трябвало да има „ състезание за легитимност “ сред представителната народна власт в Народното събрание и директната народна власт на референдум, сподели Макрон – предупреждавайки, че в противоположен случай Народното събрание също може да анулира резултата от референдума.

Той цитира образеца с отхвърлянето на плануваната Европейска конституция от Франция през 2005 година, доста от чиито детайли откриха своето място в по-късно признатия Договор от Лисабон от Народното събрание през 2007 година

Макрон също повтори задачата си да подсигурява правата на аборт във френската конституция, което той трансформира в приоритет, откакто предходната година Върховният съд на Съединени американски щати анулира отбраната на дамите, търсещи процедурите.

Промяната на конституцията на Франция изисква две -трети болшинство от комбинираната долна и горна камара на Националното заседание и Сената, или утвърждение на референдум.

Някои коментатори и твърдо лявата партия " Непреклонна Франция " упорстват, че е нужна смяна, с цел да се възвърне легитимността на системата, открита от Шарл дьо Гол, която концентрира властта при президента.

„ Ревизията на конституцията е жизненоважна, с цел да не създадем революцията неизбежна “, написа професорът по обществено право Доминик Русо във всекидневника Le Monde във вторник.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР