Френският президент Еманюел Макрон иска да предприеме допълнителни стъпки за

...
Френският президент Еманюел Макрон иска да предприеме допълнителни стъпки за
Коментари Харесай

Франция ще преосмисли колониалното си минало в Алжир, но не възнамерява да се извинява

Френският президент Еманюел Макрон желае да предприеме спомагателни стъпки за преоценка на грешките от колониалната епоха на Франция в Алжир, само че не обмисля публично опрощение, съобщи канцеларията му, представена от Асошиейтед прес.

Доклад, поръчан от Макрон, който ще бъде оповестен по-късно, показва оферти за възстановяване на комплицираните връзки сред двете страни, от отварянето на военни архиви до провеждането на възпоменателни събития.

Канцеларията на френския президент съобщи, че няма да има " извинения ", само че че Макрон има намерение вместо това да предприеме " алегорични дейности ", ориентирани към наблягане на признаването на суровата колониална действителност и подкрепяне на помиряването сред двете страни.

Макрон ще вземе присъединяване в три възпоменателни дни до идната година, които ще отбележат 60-ата годишнина от края на осемгодишната война с Франция, приключила с извоюването на независимостта на Алжир през 1962 година от 132-годишно френско колониално ръководство.

Франция " ще предприеме и ще разшири " отваряне на нейните архиви за войната, като се работи и за разсекретяване на класифицирани документи от онази ера, добави канцеларията на Макрон.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР