Френският президент Еманюел Макрон и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц

...
Френският президент Еманюел Макрон и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц
Коментари Харесай

Макрон се чу с ливанския премиер за решаването на кризата между Саудитска Арабия и Ливан

Френският президент Еманюел Макрон и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са се обадили дружно по телефона на ливанския министър председател Наджиб Микати, предадоха Франс прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Саудитска Арабия и Франция желаят да работят за възобновяване на връзките сред Рияд и Бейрут, акцентира Макрон в Джеда. " Нашето предпочитание е ливанското държавно управление да може да работи обикновено и да организира потребни промени ", добави той, като посочи, че на следващия ден ще се обади на ливанския президент Мишел Аун.

Тежката дипломатическа рецесия сред Ливан и Саудитска Арабия беше провокирана от изказване на ливанския ексминистър на информацията Жорж Кордахи. В резултат Саудитска Арабия експулсира ливанския дипломат, отзова своя дипломат и забрани вноса от Ливан.

Очакваше се в персоналните диалози да бъдат упоменати терзанията към иранската нуклеарна стратегия, множеството рецесии в Ливан и продължаващата война в Йемен, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано през днешния ден Макрон съобщи, че ще повдигне пред престолонаследника и въпроса за Ливан, изключително нуждата от поддръжка за страната, изпаднала в политическа невъзможност и преминаваща от една рецесия към друга. Освен това френският президент добави пред медии в Катар, че Франция и някои европейски страни обмислят да отворят взаимна дипломатическа задача в Афганистан. Той обаче акцентира, че това не значи признание на талибанските управници на страната.

Макрон и принц Мохамед се срещнаха в град Джеда на Червено море, където кралството посреща първото си съревнование от Формула 1 и поп концерт на Джъстин Бийбър, макар отправените от правозащитници апели за протест. Това е нов опит на младия престолонаследник да показва обществените промени, които вкара и с които е прочут. В същото време обаче той управлява и репресии против критици и правозащитници, довели до убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в Турция през 2018 година, интервенция, която опетни репутацията на принц Мохамед бин Салман в чужбина.

43-годишният Макрон постоянно е поддържал каналите за връзка със саудитския престолонаследник отворени, даже и в моменти на интернационален скандал. Смята се, че намесата на френския президент е била основна, с цел да се разреши на тогавашния ливански министър председател Саад Харири да напусне Саудитска Арабия, откакто подаде оставка по време на посещаване в столицата Рияд. Сега се чака Макрон още веднъж да приказва за Ливан, който страда от невиждана икономическа рецесия и е подложен на стопански и дипломатически напън от страните от Залива, най-вече Саудитска Арабия, заради недоволството им от въздействието на подкрепяната от Иран група Хизбула в ливанската политика.

Днес в Джеда Еърбъс е подписал контракт за доставката на 26 хеликоптера за цивилен цели на саудитското дружество " The Helicopter Company ", основано през 2019 година от саудитския Фонд за обществени вложения, като част от икономическата диверсификация на страната. То има за цел да отговори на " възходящото търсене на първокласен туризъм и въздушен превоз ".

Френското дружество " Веолия " от своя страна разгласи, че е спечелило 7-годишен контракт за ръководство на доставките на питейна вода и вода за миене в саудитската столица Рияд и 22 прилежащи региона. Договорът е на стойност 82,6 милиона евро.

Освен това компанията " Веолия " е подписала съглашение за стратегическо партньорство със саудитското министерство на вложенията, за възстановяване на работата на водния бранш в цялата страна. Френската компания става и извънреден сътрудник на саудитския колос " Арамко " по преработката на боклуци.

/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */ ado.placement({id: `ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7`, server: `vbbg.adocean.pl` });
/24 часа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР