Френският президент Еманюел Макрон и премиерът Бойко Борисов обърнаха гръб

...
Френският президент Еманюел Макрон и премиерът Бойко Борисов обърнаха гръб
Коментари Харесай

Извън протокола и без сака: Борисов и Макрон се разбраха за всичко

Френският президент Еманюел Макрон и министър председателят Бойко Борисов обърнаха тил на помпозните официалности и протокола. Това обаче стана, откакто двамата водачи първо разговаряха по значими въпроси, а след това дадоха и конференция.

" Подкрепям волята на България да бъде призната в " приемната на еврозоната”, с цел да се реализира конвергенция и доближаване в нейните рамки”, сподели президентът на Франция, откакто по-рано съобщи това и пред президента Румен Радев.

Макрон даде обещание България да взе участие в полемика за Шенген, тъй че да може да бъде член на обновеното Шенгенско съглашение, тъй като тя заслужава да е в него.

 1966679

" Споделям волята на България и на премиера страната ви да е пълновръстен член на Европейски Съюз. Първата последица от тази наша взаимна воля е, че до края на октомври ще имаме съответно съглашение за директивата за командироването на служащи за унищожаване на обществения дъмпинг”, сподели Макрон, представен от бТВ.

Той изясни, че Борисов му е споделил какъв брой мъчно е да откри служащи за публичния превоз в София.

" Има френски и немски предприятия, които ще наемат тези служащи, те ще им платят малко повече в сравнение с тук, само че доста по-малко, в сравнение с в случай че са локални хора. Командироването на служащи не е добре освен за европейския план, само че и за самите работници”, уточни френският президент.

" Ще се изразя нагледно – когато имаме френски шеф, наемащ български служащи, не съм склонен да има заплащане съгласно българските цени”, разгласи Макрон.

 1966719

" Второто съглашение е превръщането на България в пълновръстен член на Шенгенското пространство. България е изпълнила изискванията на еврозоната и към този момент трябваше да е част от нея”, добави френският президент.

" България е направила избор да бъде член за образец и да обезпечава външната граница на Европейски Съюз. Ние говорихме по тези въпроси и ще понесем дружно последствията”, сподели още Макрон.

" България е изпълнила всички условия за присъединение към чакалнята на еврозоната и към Шенген и заслужава да бъде в тях”, уточни и министър председателят Борисов.

" Направили сме си домашното да не сме в никакъв риск за еврозоната”, добави министър председателят и уточни положителните макроикономически и финансови индикатори на страната ни – положение на банковата система, бюджетния остатък, един от най-ниските външни задължения на Европейски Съюз, постоянен фискален запас и валутен ръб, както и големия запас в Българска народна банка.

По думите на премиера тематиката за командированите служащи от страните от Източна Европа би трябвало да се раздели от полемиката за активността на транспортни компании.

" Трябва обаче да се върнем обратно, тъй че по-изостаналите страни от някогашния соцлагер по-бързо да си покачат приходите, с цел да не се постанова тази миграция. Затова редом би трябвало да вървят диалозите за Кохезионната политика, с цел да се увеличи стандартът на живот в нашия район, в това число и в Западните Балкани”, уточни Борисов.

" Имаме редкия късмет да сме на едно мнение с президента Макрон и Радев и в идващите месеци да създадем взаимоизгодни политики и да ги отстояваме в ЕС”, сподели още Борисов.

" С разсъдък приемливост, схващане и отстояване на ползите на всяка страна, ще реализираме по-обединен и мощен ЕС”, акцентира министър председателят.



Веднага след взаимната си конференция, двамата захвърлиха саката си и се разходиха из райските градини на двореца " Евксиноград ". Двамата се отдадоха на другарски диалог, написа Дарик.

Макрон с любознание прегледа градината на двореца и слънчевия часовник там. Двамата приказваха, гледаха морето, а френският президент се поинтересува дали има делфини.

" Кой е живял в този палат ", попита Макрон.



" Тук са идвали на почивка лятно време ", отговори Борисов. И посочи на високия си посетител, че резиденцията е отворена особено за неговото посещаване.

" Догодина ще има председателство, ще дойдеш ", обърна се министър председателят на " ти " към френския президент.

По време на срещата Макрон няколко пъти акцентира, че приема българския министър-председател за собствен другар.

" Искам да кажа, че в случай че съм тук през днешния ден, то е освен тъй като Борисов бе първият европейски водач, който одобрих във Франция след встъпването ми в служба, само че и тъй като той е мой другар ", посочи Макрон по време на взаимната им конференция в Евксиновград.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР