Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Джо Байдън

...
Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Джо Байдън
Коментари Харесай

Байдън и Макрон не вярват на руското изтегляне, искат доказателства

Френският президент Еманюел Макрон и американският му сътрудник Джо Байдън показаха единогласие през днешния ден, че известието за съветско евакуиране от границата с Украйна би трябвало да бъде доказано, а Елисейският замък го дефинира като " окуражаващ, само че нежен първи сигнал ", съобщи Франс прес.

В траял към час телефонен диалог двамата водачи приканиха за опазване на " цялостна координираност " във връзка с съветския президент Владимир Путин, посочи френското президентство.

Днешният диалог сред Макрон и Байдън, който е четвърти от началото на рецесията, се състоя откакто Москва разгласи, че е наредила на някои елементи от съветската войска, съсредоточени край украинската граница, да се върнат в гарнизоните си.

" Седмица след визитата на президента Макрон (в Москва и Киев) считаме, че имаме някои учредения за вяра ", акцентира Елисейският замък, отбелязвайки, че тези първи стъпки на деескалация са в благозвучие с това, което е споделил Путин на Макрон.

" Наблюдава се динамичност, която би трябвало да се удостовери, само че всичко е доста нестабилно. Предвид мащаба на съветското военно наличие, което остава внушително, доста неща към момента са вероятни ", уточни френското президентство. " Разположените сили би трябвало да бъдат доста съкратени, с цел да се възстановява обстановката ", добави то.

В дипломатически проект Макрон ще продължи контактите с другите страни и напълно скоро ще беседва с немския канцлер Олаф Шолц след връщането му от Москва, а евентуално и с украинския президент Володомир Зеленски.

Трябва да се основат вероятности за всички страни и да се набележат нови периоди по трите целта: военна деескалация на украинската граница, обновяване на договарянията за Донбас в " нормандски формат " (Русия, Украйна, Франция и Германия) и начало на по-широки договаряния по въпроса за сигурността в Европа, съобщи Париж.

В същото време Украйна изиска незабавна среща с Русия и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), откакто съветският парламент прикани Кремъл да признае независимостта на следените от бунтовниците региони в Украйна, заяви организация Интерфакс Украйна, на която се базира Ройтерс.

Интерфакс заяви, че Украйна е поискала незабавна среща на така наречен тристранна контактна група (ТКГ), включваща Украйна, Русия и основаната във Виена организация ОССЕ, която работи като наблюдаващ в спора в Източна Украйна от 2014 година насам.

Във връзка с днешния апел на съветския парламент за признание на така наречен Луганска и Донецка национални републики, украинската делегация в ТКГ насочи апел към специфичния представител на настоящия ръководител на ОССЕ в Украйна, представителя на ОССЕ в ТКГ, да свика изключително групата за консултиране на тяхната позиция и за обмисляне на по-нататъшни стъпки, като се вземе поради решението на съветския законодател, се споделя в изказване, оповестено в Телеграм през днешния ден.

Както беше обявено, през днешния ден Държавната дума на Руската федерация на съвещание одобри резолюция неотложно да изпрати на президента на Русия Владимир Путин апел за нуждата от признание на по този начин наречените Донецка и Луганска национални републики, показва Интерфакс Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР