Френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21

...
Френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21
Коментари Харесай

Макрон призова иранския си колега да окаже натиск върху Дамаск за спиране на нападенията в Източна Гута

Френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 година в град Амиен. Той е... към профила прикани иранския си сътрудник Хасан Рохани да окаже напън върху режима на Башар Асад, с цел да бъдат прекъснати нападенията против мирните жители в Източна Гута, съобщи Франс прес, цитирайки известие на френското президентство за телефонния диалог.

Освен това френският президент е настоял Рохани да окаже нужния напън върху сирийския режим да се разреши достъп на филантропична помощ и евакуация на сериозните медицински случаи. Двамата водачи са подготвени да работят през идните дни за реализиране на резултати на място, прибавя френското президентство. То акцентира, че "поради връзките си с режима Иран носи специфична отговорност за използването на филантропичното помирение, планувано в резолюция 2401 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ".

Сирийският президент Башар Асад, подкрепян от Москва, в никакъв случай не е криел желанията си да си върне контрола над намиращия се покрай Дамаск анклав Източна Гута, където от 2013 година са обсадени към 400 000 мирни жители. Сирийският режим заяви през днешния ден, че е настъпил по няколко фронта в Източна Гута, която беше подложена на въздушни удари и артилерийски обстрел. По данни на Сирийския център за наблюдаване на човешките права режимът си е върнал контрола над повече от 25 на 100 от Източна Гута. Силите на режима са единствено на 3 км от Дума, основния град на анклава. Според центъра повода за бързия прогрес е, че интервенциите се развиват най-вече в селскостопански региони, а не в градска конюнктура.

Бунтовниците в Източна Гута бяха принудени да правят отстъпка и да се прегрупират заради възприетата от държавното управление тактичност на "изпепелената земя ", съобщи представител на групата Джаиш ал Ислам, представен от Ройтерс. Той даде обещание, че държавните сили ще бъдат прогонени от завзетите територии и добави, че бунтовниците още веднъж разполагат с укрепени позиции, с цел да се опълчват на нападащите сили.

Освен това Макрон е подчертал пред Рохани, че Франция държи на нуклеарното съглашение с Иран, подписано на 14 юли 2015 година и е припомнил настояванията на Париж по въпроси, които не са включени в съглашението, само че изискват явен отговор от Иран, като иранската стратегия за балистични ракети и сигурността в района. Всички тези въпроси ще бъдат разисквани при утрешното посещаване на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан в Техеран, отбелязва Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР