Френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21

...
Френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21
Коментари Харесай

Франция отбеляза 25-ата годишнина от кончината на Франсоа Митеран

Френският президент Еманюел Макрон  Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 година в град Амиен. Той е най-младият президент на, предшественикът му Франсоа Оланд  Франсоа Оланд Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от 2012 година Франсоа Оланд е роден на 12 и други политици от левицата участваха през днешния ден на гробището в Жарнак на гала във връзка 25-ата годишнина от гибелта на някогашния президент на Франция Франсоа Митеран, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Митеран беше отпред на страната от 1981 година до 1995 година Той умря на 79 години на 8 януари 1996 година вследствие на защитаван в загадка рак, осем месеца откакто завърши мандатът му.

Ключова фигура на социализма по време на втората половина на 20 век, Митеран разшири Социалистическата партия през 1971 година и върна левицата на власт 10 години по-късно, поради което породи и продължава да поражда у последователите си удивление и самопризнание.

Преди да взе участие в церемонията, Макрон напомни в Туитър две достижения на Митеран, които съгласно него са най-големи, а точно премахването на смъртното наказване и европейският му ангажимент. "Нека не забравяме тези думи на Митеран: "Национализмът е война ", акцентира още Макрон.

Оланд пък напомни, че Митеран ще остане в историята с промените, които е направил. Освен премахването на смъртното наказване, измежду промените са и либерализацията на аудиовизуалния бранш, законите за обществените придобивки, 39-часовата работна седмица, пенсионирането на 60 години, петте седмици заплатен отпуск.

Но Митеран си остава и пораждаща дискусия фигура в историята на Петата република, по-специално поради неговите двусмислени връзки с крайната десница. Между тях са и другарските му връзки от юношески години с Рене Буске, който бе шеф на полицията в режима на Виши, сътрудничил на нацистите по време на Втората международна война и виновен за депортирането на десетки хиляди евреи.

В следствие, оповестено през 1994 година, трима публицисти упрекват Митеран, че е благоприятствал възхода на Национален фронт (френската последна десница) или че е помилвал генерали пучисти в Алжир малко преди независимостта на тази страна.

В персонален проект през 1994 година Франция откри, че Митеран е имал противозаконна щерка, плод на връзката му с Ан Пенжо, датираща от тридесет години.

Но наследството, оставено от Митеран, надвива над полемиките, свързани с него, и във Франция и в чужбина до през днешния ден го помнят като общественик и поради куража му пред тежката болест, която го повали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР