Френският президент Еманюел Макрон е отказал да приеме оставката на

...
Френският президент Еманюел Макрон е отказал да приеме оставката на
Коментари Харесай

Макрон не прие премиерската оставка след изборната загуба. Следват политически консултации

Френският президент Еманюел Макрон е отказал да одобри оставката на министър-председателката на страната Елизабет Борн, оповестиха от Елисейския замък. Тя му я е връчила във вторник сутринта – ден, откакто стана ясно, че центристката коалиция "Заедно! " на президента в Националното заседание.

Мотивът на Макрон е бил, че френското държавно управление би трябвало да продължи да работи в идващите дни. Междувременно във вторник и сряда предстоят срещи на президента с останалите политически сили във френския президент, от които той ще се опита да откри поддръжка, с цел да извърши пограмата с промени на държавното управление си.

Още в деня на вота в неделя обаче водачите на лявото обединяване, което ще бъде водеща опозиционна групировка, и на крайната десница – Жан-Люк Меланшон и Марин Льо Пен заявиха, че нямат желание да работят с Макрон.

Коалицията на избрания отново през април президент получи с 44 места по-малко, в сравнение с ѝ бяха нужни за безусловно болшинство в Националния парламент. На този декор крайната десница на главната му съперничка на президентските избори Льо Пен записва исторически пробив и за кол път ще разполага със своя парламентарна група.

Този процес на парламентарния избор принуждава Макрон да търси поддръжка от политическите си съперници, тъй като държавните управления на малцинствата са необичайност във Франция. Преговорите са планувани за вторник и сряда.

Анализатори настояват, че президентът може би чака договорка с десните републиканци, а от партията потвърдиха, че нейният водач Кристиан Яков ще участва на договарянията в Елисейския замък. Марин Льо Пен ще вземе присъединяване в консултациите при Макрон, само че не и Жан-Люк Меланшон, оповестява Агенция Франс Прес. Лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор и ръководителят на Комунистическата партия Фабиен Русел също ще се срещнат с Макрон.

Президентът Макрон изложи серия от проекти за справяне с възходящите разноски за живот, в това число ваучери за храна и усъвършенствани компенсации. Друга огромна промяна е последователното повишение на възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години, което се оказа непопулярно измежду огромна част от френските гласоподаватели.

Целта е "да се изградят решения, които да служат на французите " във време, когато няма "алтернативно болшинство " по отношение на това на ръководещия алианс на Макрон, разяснява пред Агенция Франс Прес президентски представител, поискал да остане неизвестен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР