Френският президент Еманюел Макрон днес бе на първата си аудиенция

...
Френският президент Еманюел Макрон днес бе на първата си аудиенция
Коментари Харесай

Брижит Макрон с непокрита глава при папата, Еманюел го нацелува

Френският президент Еманюел Макрон през днешния ден бе на първата си визита при папа Франциск. Разговорите, минали в топла атмосфера, продължиха извънредно дълго - близо час, и бяха центрирани върху мигрантите в миг на различия измежду европейците по казуса, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

По ватикански протокол дамите би трябвало да носят дълги ръкави, публични черни облекла и покривало, което да покрива главата. Бриджит Макрон съблюдава условието за черен, непоколебим тоалет, само че не покри главата си.

Светият отец и Макрон разговаряха в богатата папска библиотека във Ватикана - нормалното място, където Франциск посреща държавни и държавни ръководители. На излизане двамата се усмихваха необятно и няколко пъти се прегърнаха.

След срещата на четири очи към президента се причисли брачната половинка му Брижит и делегация от десетина души, включваща и министъра на вътрешните работи Жерар Колон.

Макрон подари на папата издание от 1949 година на италиански език на романа " Дневникът на един селски духовник " на френския публицист Жорж Бернанос - ревнив католик, който Франциск доста цени. Папата връчи на Макрон бронзов орден " Свети Мартин " и му подари най-важните текстове от понтификата си.

" Призвание на държавните и държавните водачи е да пазят най-слабите ", акцентира малко по-късно Франциск.

На прощаване френският президент, който е прочут с това, че държи на физическия контакт, сложи другарски ръка на рамото на папата и двамата си размениха целувки по бузата.

Личната среща на Макрон с главата на Римокатолическата черква папата продължи 57 минути - повече, в сравнение с срещите на папата с някогашния американски президент Барака Обама (50 мин.) и сегашния - Доналд Тръмп (30 мин.),отбелязва Франс прес.

Тя обаче не надмина абсолютния връх на различен френски президент - Франсоа Митеран, разговарял в продължение на час и четвърт с папа Йоан-Павел Втори. А предшественикът на Макрон Франсоа Оланд беседва с Франциск 35 минути. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР