Френският премиер Едуар Филип заяви, че няма да се откаже

...
Френският премиер Едуар Филип заяви, че няма да се откаже
Коментари Харесай

Френският премиер отказва да отстъпи от плановете за реформа на железниците

Френският министър председател Едуар Филип съобщи, че няма да се откаже от проектите за промяна на националната жп компания " Ес Ен Се Еф " (SNCF) и уточни, че краят на новите назначения с железничарски статут не предстои на договаряния, съобщи " Ройтерс ". Изказването му идва след два дни парализираща транспортна стачка в " Ес Ен Се Еф ".

Премиерът още веднъж посочи през днешния ден пред радио " Франс ентер " (France Inter), че страната ще поеме своите отговорности що се отнася до дълга на жп компанията, само че отхвърля да поеме какъвто и да било ангажимент преди да стартира промяната.

Датата, от която ще бъдат прекъснати новите назначения със специфичния железничарски статут, против което синдикатите остро се съпротивляват, ще бъде избрана в границите на договарянията сред компанията и профсъюзите, които се чака да продължат до края на април.

Още един профсъюз - Френската демократична конфедерация на труда (ФДКТ - CFDT) - разгласи през днешния ден, че ще взе участие в идната протестна вълна от 8 април против промяната в държавните железници. Това заяви през днешния ден нейният началник Лоран Берже пред телевизия " Бе Еф Ем " (BFM TV).

" Преговорите не са завършили и това, което държавното управление предлага, е недопустимо ", посочи Берже. Той обаче изрази задоволство от това, че държавното управление се е съгласило към този момент работещите в " Ес Ен Се Еф " да запазят придобивките си, в случай че бъдат преместени на работа в нов частен оператор, откакто жп компанията бъде отворена за конкуренция според разпоредбите на Европейски Съюз. " Това е извънредно значим въпрос ", добави синдикалистът.

Следващата двудневна стачка на железничарите ще стартира в събота в 20.00 часа локално време и ще продължи до вторник 7.55 часа. Протестиращите против държавната промяна железничари ще стачкуват по два на всеки пет дни до края на юни или общо 36 дни.

Вчера синдикатът на железничарите " СЮД-Рай " (SUD-Rail) - единственият, който беше призовал за безсрочна стачка, реши към този момент да не афишира такава, " с цел да не наруши единството на синдикатите ". След вчерашната " черна сряда " в превоза във Франция, придвижването ще бъде затруднено и през днешния ден по някои линии, осведоми в. " Фигаро ".

Високоскоростните влакове " Те Же Ве " (TGV) се чака да се движат " съвсем обикновено ", а по късите направления ще бъдат обезпечени една трета от композициите. Възможно е да има нарушавания на графика и на парижките железници до предградията (RER)./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР