Френският педиатър и генетик Жером Жан Луи Мари Льожен, откривател

...
Френският педиатър и генетик Жером Жан Луи Мари Льожен, откривател
Коментари Харесай

Френски лекар, кандидат за Нобелова награда е в процедура за канонизация

Френският педиатър и генетик Жером Жан Луи Мари Льожен, изобретател на тризомията, предизвикваща, претендент за Нобелова премия за медицина и деятел против абортите е на път да бъде беатифициран от, оповестява Би Би Си
Личен другар на тогавашния папа, първият президент на Папската академия за живот, човек, непосредствен до консервативната организация „ Опус Деи “ и уверен критик на самодейностите за легализиране на абортите, Льожен се смята за предстоящ светец още в деня на гибелта му.
13 години след гибелта му на 3 април 1994 година г Католическата Църква отваря процедура за канонизиране само че равнище епархия с религиозни откриватели в Париж, където лекарят живее, събирайки биографична информация, която свидетелства за неговата значителност и евентуални добродетели. Пет години по-късно казусът е показан на Ватикана.
По това време Льожен стартира да се счита от Църквата за божи чиновник. По-късно делото му е извършено от Конгрегацията за идеите на светиите.
Комисия на религиозните чиновници е натоварена с правенето на досие с качества, които биха го създали подобаващ за признание на святост. Разностранните следствия и изявленията, които организират от Църквата са за да признаят дали претендентът за светец е имал християнски добродетели, съвместими с достойнството на олтарите.
Тази фаза е приключена предходната седмица. След утвърждението на тази група чиновници, папа Франциск на 21 януари публично дефинира, че Жером Льожен е „ заслужен “. С други думи, той е на път за бъде беатифициран, доста значима стъпка в процеса на канонизация.
„ С признаването на неговите героични добродетели е належащо, приписвано на неговото посредничество, за беатификацията “, изяснява италианският ватиканист Андреа Галиардучи пред Би Би Си.
„ Това значи да се случинещо, което е научно необяснимо, приписвано на застъпничеството на претендента за светец “.
За това, както е в детайли, има две комисии в Конгрегацията за идеите на светиите: едната е формирана от медицински специалисти, а другата от богослови.
" Няма да е незабавно ", споделя той. " Но може и да не се чака дълго. Зависи от това какъв брой случаи на евентуални чудеса са показани пред конгрегацията ".
На този стадий от процеса положителната осведомителна акция оказва помощ за построяването на идеята. Това е по този начин, тъй като колкото повече хора знаят за кандидатурата на бъдещия светец, толкоз повече хора ще му се молят за покровителство. И най-после, колкото повече хора се молят, толкоз по-голям е шансът необясними събития да бъдат приписани на неговата помощ.
Както изяснява социологът Франсиско Борба Рибейро Нето, координатор на Центъра за религия и просвета на Папския католически университет в Сао Пауло (PUC-SP), времето, належащо за различаване на знамение, нормално зависи от два фактора.
„ Колко хора са отдадени на паметта му и го молят да се застъпи за тях и какъв брой е вложено в идеята му за беатификация, както институционално, по този начин и финансово “, сподели той пред Би Би Си.
Колкото повече се знае и колкото повече запаси имат виновните за идеята му за беатификация, би трябвало да намерят хора и да задълбочат следствията, с цел да потвърдят чудесата, толкоз по-бързо напредва процесът. "
Към днешна дата няма данни за допустимо знамение, приписвано на Льожен, което се проучва.
През 1952 година, малко откакто приключва медицина, Льожен стартира работа в Националния център за научни проучвания (CNRS), най-голямата обществена изследователска организация във Франция. Шест години по-късно, когато изследва хромозомите на момче със синдром на Даун, той открива тризомия 21, генетичната особеност, която предизвиква болестта.
Със своя екип той напредна по други тематики, подобрявайки разбирането на науката за това по какъв начин хромозомните аномалии могат да провокират заболяване. През 1963 година той открива „ синдрома на Cat Meow “, прочут също като „ синдром на Льожен “. Подобни проучвания допускат той да бъде считан за „ бащата на актуалната генетика “.
Скоро Льожен е назначен за началник на отделението по цитогенетика в болница „ Necker-Enfants Malade “ в Париж.
Там той продължава да развива кариерата си. Смята се, че е лекувал повече от 9000 пациенти с интелектуални усложнения и е анализирал към 30 000 хромозомни теста. През 1964 година става първият професор по генетика в Парижкия медицински факултет.
Откритията му го вършат претендент за, която по този начин и не получава. Според неговите поддръжници, отводът на Шведската академия да признае научното му завещание е обвързван с неговата набожност.
Когато Льожен осъзнава, че проучването му е приключило с проби за ранно разкриване (по време на бременност) на генетичните проблеми на ембриона и затова, оправдавайки спирането на бременността, той става обществен бранител на живота съгласно католическата теория, т.е. от зачеването. Така стартира персонална битка против легализацията на абортите.
Той стана почетен президент на френската про-лайф организация „ Laissez-les Vivre: SOS Futures Mères “ и назовава препаратът за спиране на бременността „ Mifepristone “ „ първият човешки пестицид “.
Доктор от Папския Григориански университет в Рим, ватиканистът Филипе Домингес акцентира, че е належащо да се контекстуализира историческият миг, в който Льожен прави своите проучвания.
" Той живее в интервала след Втората международна война, тъй че е наясно с всичко, което се е случило във връзка с генетиката и расовия асортимент от нацистката политика ". Така че, когато откри хромозомната особеност, " той незабавно осъзна риска ", споделя той пред Би Би Си.
" Льожен знаеше, че е изправен пред нещо, което ще промени историята на науката и медицината, живота в обществото. Но от етична позиция той незабавно разпознава рисковете от личното си изобретение. И не одобри, че е експлоатиран против живота ", прибавя Домингес.
" Подобно държание породи доста отрицателна реакция в научната общественост, във феминистките придвижвания и в обществото като цяло, където придвижване в интерес на легализацията на абортите и репродуктивните права към този момент нараства ".
Льожен беше доста корав в рецензиите си. Той имаше моралното разбиране, освен от християнска позиция, само че и от научна позиция, че не е вярно да се прави аборт или да се прави оплождане отвън матката или всяка друга операция на ембриона ", споделя ватиканистът.
" Тези позиции породиха огромна неприязън от страна на университетския свят и от обществените придвижвания ", споделя той.
Организация, която пази достъпа до законен аборт, групата „ Католици за правото на решение “ споделя, че „ Льожен оставя завещание, обратно на това, което ние разбираме като правото, което дамите би трябвало да живеят “.
„ Като академик той в действителност беше човек, завещал значима работа на човечеството “, споделя социологът Мария Хосе Росадо, президент на организацията, пред Би Би Си.
" Но е много подозрително, че ние признаваме героичните добродетели на човек, който е съдействал и продължава да способства за гибелта, като се загатва неведнъж от групи, които са срещу живота на дамите. Имам поради групи, които отхвърлят да признаят, че това е право на дамите да вземат решение по кое време, с кого и дали желаят да продължат бременността “, споделя той.
Той цитира обстоятелството, че в страни, където абортът е противозаконен, хиляди дами в последна сметка търсят секрети клиники и умират от несигурни условия.
" В несъгласие със законодателството, което разрешава на дамите да вземат решение дали желаят да създадат аборт в даден миг от живота, в действителност е да бъдем срещу живота ", продължава той.
" В този миг наподобява доста необичайно, че католическата черква, в тази ситуация папа Франциск, признава героичните добродетели на този човек. Неговите добродетели бяха единствено научни, защото във връзка с живота на дамите и девойките, той в действителност способства в прочут смисъл, път към гибелта ".
Ако сходни обвинявания го отдалечават от оценки като Нобеловата премия, въпреки това те го доближават до католическите организации.
Льожен става последовател на прелатурата на „ Опус Деи “, организация, известна със своите консервативни позиции и се сприятелява персонално с папа Йоан Павел II.
През 1974 година той е поканен да се причисли към Папската академия на науките и става член на Папския съвет за пастирска грижа в региона на здравето, а през 1994 година е първият президент на новосъздадената Папска академия за живот.
Във съдбовната сряда, когато папа Йоан Павел II претърпява нахлуване на площад „ Свети Петър “, на 13 май 1981 година понтифексът обядва с него часове по-рано.
Доктор по морално богословие, професор в Папския католически университет в Парана (PUC-PR) и консултант по биоетика на Националната конференция на епископите на Бразилия (CNBB), отец Хосе Рафаел Солано Дюран споделя, че „ Льожен и Карол Войтила /светското име на папа Йоан Павел II/ имаха доста близки връзки, същински другари ".
Той декларира, че „ без подозрение Льожен е взел участие в енцикликата„ „ Evangelium Vitae “, която е оповестена през 1995 година и се занимава, наред с други тематики, с аборти и евтаназията.
 Канонизация на Неофит Рилски за светец желаят общинари и историци от Банско и Благоевград Канонизация на Неофит Рилски за светец желаят общинари и историци от Банско и Благоевград
Общинари, общественици и историци от Банско и Благоевград желаят канонизация на Неофит Рилски за светец. Вече е регистриран и Инициативе...
Някои специалисти считат, че моментът папата да признае добродетелите на Льожен е отговор на обстоятелството, че Аржентина, родното място на папата, скоро утвърди легализацията на аборта.
На срещата на върха във Ватикана имаше опасения, че сходни начинания ще бъдат подхванати в други страни от Латинска Америка, обичайно католическа.
" Неслучайно това решение пристигна малко след легализирането на абортите в Аржентина и е отговор в посока на опълчване на процеса ", споделя социологът Росадо.
„ Признаването на Льожен е тънък и политически метод за Ватикана да се опълчи на задатъка, който новото аржентинско законодателство дава в интерес на правото на избор на дамите, както и на опцията нещо сходно да се случи и в други страни от района “.
„ Признаването на неговите добродетели значи проява против абортите от Ватикана и, също така, че Църквата демонстрира, че има вяра, че е имал добродетели, защитавайки човешкия живот “, споделя ватиканистът Домингес.
Основното обръщение е, че „ научните проучвания постоянно би трябвало да са в интерес на живота, за всички, изключително за най-беззащитните “, споделя Роберто Занин, шеф на информационния офис на „ Опус Деи “ в Бразилия.
 Папа Франциск канонизира светец за първи път в Съединени американски щати Папа Франциск канонизира светец за първи път в Съединени американски щати
Папа Франциск извърши първата канонизация на американска земя. Първият папа латиноамериканец разгласи за светец католически мисионер от 18...
" Като разследване от това, Папата, с признаването на героичните добродетели на Льожен, предлага размисъл на обществото. Искаме ли да създадем свят, в който единствено " потребният ", " продуктивният ", " мечтаният " би трябвало да има правото да живее? ".
За социолога Рибейро Нето обаче,проблемът с абортите е единствено един аспект, който би трябвало да се прегледа. „ Той е приет за образец на католически академик, някой, който постоянно слага вярата си като аршин за схващане на действителността “, споделя той.
" Това е образец за синтеза сред религиозната религия и актуалната, даже научна, рационалност ".
За ватиканиста Галиардучи пасажът на Франциск не може да бъде свестен от политическа позиция.
" Героичните добродетели Льожен са осъждането на аборта, само че освен това. Говорим за някой, чийто християнски живот е бил образцов, в мисли, каузи и в това, което е направено ". изяснява той.
" Разбира се, светците поддържат връзка по някакъв метод и те поддържат връзка с сензитивност. Но не би трябвало да забравяме, че аргументите за беатификацията се отнасят на първо място до християнския живот на индивида ". 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР