Френският парламент призна Гладомора в Украйна през 30-те години на

...
Френският парламент призна Гладомора в Украйна през 30-те години на
Коментари Харесай

Насилствен и планиран глад. Франция призна Гладомора в Украйна за геноцид

Френският парламент призна Гладомора в Украйна през 30-те години на предишния век за геноцид, оповестиха международните организации във вторник.

Големият апетит през 1932-1933 година, именуван Гладомор, обгръща така наречен зърнени региони на някогашния Съюз на съветските социалистически републики - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От апетит през този интервал са починали над 8 милиона души , от които най-вече - близо 4 милиона - в Украйна, 2 милиона - в Казахстан и Киргизстан и към 2,5 милиона в Русия.

Решението, признато от френските депутати, признава " геноцидния темперамент на насилствения и плануван апетит от руските управляващи против украинското население през 1932 и 1933 година ". Френският парламент осъжда тези дейности и " удостоверява поддръжката си за украинския народ в устрема му да бъдат приети всеобщите закононарушения, осъществени против него от руския режим ".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства решението и благодари на френските депутати.

" Тоталитарният режим на Кремъл, минал или сегашен, не можа да унищожи и в никакъв случай няма да унищожи истината и справедливостта ", написа Зеленски в Туитър.

" С това историческо гласоподаване [френският парламент] даде да се разбере, че сходни закононарушения в никакъв случай няма да бъдат забравени и в никакъв случай не би трябвало да се повтарят ", написа и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в, който също благодари на Франция за решението.

Украйна счита Гладомора за тенденциозен акт на геноцид от режима на Йосиф Сталин с желанието да унищожи селячеството. Гладът настава през 1932-33 година, когато полицията на Сталин принуждава селяните в Украйна да се причислят към груповите стопанства, като реквизира тяхното зърно и други хранителни артикули.

Москва от дълго време отхвърля в събитията тогава да е имало предумисъл.

През февруари българският парламент разгласи Гладомора в Украйна за геноцид с болшинство от 134 гласа " за ", 25 " срещу " и нито един " въздържал се ". Решението беше взето по оферти на " Демократична България " и ГЕРБ и планува всяка последна събота на ноември да бъде оповестена за Ден за респект и памет за жертвите на Гладомора.

Срещу оповестяването на Гладомора за геноцид тогава се оповестиха парламентарните групи на " Възраждане " и Българска социалистическа партия

На 15 декември, с която признава Гладомора за геноцид над украинския народ. Нито един от петимата български социалисти в Екологичен потенциал - Сергей Станишев, Иво Христов, Eлена Йончева, Петър Витанов и Цветелина Пенкова, не взе участие в гласуването тогава.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР