Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан обяви, че

...
Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан обяви, че
Коментари Харесай

Франция упрекна Китай заради уйгурите

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан разгласи, че китайското отношение към етническите и религиозни малцинства в страната е " недопустимо " и че Париж осъжда сходни дейности, заяви Агенция Франс Прес.
 Тръмп издаде заповед за Хонконг
Тръмп издаде заповед за Хонконг

Мерки против Китай

Властите в Париж считат, че затварянето на представители на малцинствата в лагери в Синдзян е неприемливо и че в Китай би трябвало да бъдат изпратени самостоятелни наблюдаващи и деятели , борещи се за правата на локалното население.

Правозащитни организации са пресметнали, че над един милион етнически уйгури и други тюркоезични малцинства се намират сега в мрежа от лагери - интернати.

" Франция следи от близко всички свидетелства , изявления в пресата и доклади на правозащитни организации ", съобщи министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан пред Народното събрание.

" Според информацията, която доближава до нас, настанените в лагерите уйгури са изтезавани и принуждавани да работят ", обърнал внимание Льо Дриан.

" Всички тези дейности са неприемливи и ние изрично ги осъждаме ", подчертал Льо Дриан, предизвиквайки бурни овации в Народното събрание.

Френският външен министър акцентира, че Франция ще упорства Китай да позволи посещаване на хора до Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида.

Наблюденията на първия посланик на Франция се споделят в миг, когато напрежението сред Запада и Китай се разраства поради новите драконовски ограничения за сигурност в Хонконг - новият закон за националната сигурност. Увеличава се и възходящата опозиция против китайски артикули, създадени от китайския телекомуникационен колос Huawei.

По-рано този месец Съединени американски щати постановиха наказания на висши китайски чиновници, с апел да бъдат прекъсната " ужасяващата " неправда против уйгурите. В понеделник Вашингтон вкара в черен лист 11 китайски компании, обвинени, че имат общо с репресиите против малцинствата.

В неделя и английският външен министър Доминик Рааб упрекна Пекин в " груби и скандални нарушавания на правата на индивида ".

Пекин отхвърля да е правил каквито и да е непозволени дейности, като показва, че уйгурите посещават центрове за професионално образование и в отговор на обвиняванията наложи наказания против трима американски сенатори.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР