Френският министър на финансите Бруно Льо Мер се отправя към

...
Френският министър на финансите Бруно Льо Мер се отправя към
Коментари Харесай

Франция се опитва да преоткрие глобалния капитализъм

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер се насочва към Давос с амбициозна задача за изказване към най-богатите стопански системи в света: възстановете капитализма.

Ходът на Льо Мер е част от френското председателство на Г-7. Той ще показа концепцията в Париж, преди да се насочи към Давос, с цел да се срещне с водачи в региона на финансите и бизнеса, написа Bloomberg.

Министърът ще каже на изпълнителните шефове, че техните компании са прекомерно огромни, прекомерно мощни и заплащат прекомерно малко налози. Председателството на Франция на Г-7 ще бъде отдадено на битката с неравенствата, които съгласно Льо Мер произтичат от това.
 Приватизацията може да е решението на френския проблем
Приватизацията може да е решението на френския проблем

Увеличения на недостига и налозите не могат да финансират трансформацията на превоза

Идеята може да се окаже сложна за осъществяване от държавното управление на президента Еманюел Макрон поради вътрешните проблеми. " Жълтите жилетки " вилняха из страната с претенции за по-високи приходи и по-добър витален стандарт.

На интернационалната сцена френският водач изпитва компликации да форсира европейските си промени - като налога върху огромните софтуерни компании - до момента в който правилото на ръководство на Доналд Тръмп - " Америка преди всичко " оспорва многостранните решения, за които Макрон споделя, че са ключ към просперитета на Франция.

" Живеем в изключителни времена, когато всичко се прекатурва. Трябва да защитим нашата визия за капитализма, нашата френска и европейска визия за капитализма ", приканва финансовият министър.
 Делът на Г-7 в международната стопанска система понижава все по-осезаемо
Делът на Г-7 в международната стопанска система понижава все по-осезаемо

Не е за занемаряване и фактът, че Г-7 към този момент няма икономическата власт, която в миналото е имала. Растежът в Китай и други азиатски страни значи, че делът на групата в международния БВП е понижен до към 30% от над 50% при започване на 90-те години. Индийската стопанска система се чака да изпревари Франция по мярка тази година и да продължи да пораства по-бързо през идващите години, демонстрират прогнозите на МВФ.

Главната цел на Франция за финансовия път на Г-7 през 2019 година е да накара фирмите да заплащат повече налози, частично посредством основаването на най-малък налог. Подобна базова линия ще попречи на огромните компании да резервират облаги в данъчни убежища или юрисдикции с ниски налози, счита Льо Мер.

Според него фирмите с пазарна капитализация, която е по-голяма от Брутният вътрешен продукт на множеството страни, също слагат все по-голямо икономическо и политическо предизвикателство пред международния ред. А Г-7 би трябвало да прегледа този въпрос.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР