Френският милиардер Венсан Болор е задържан за разпит от съдебната

...
Френският милиардер Венсан Болор е задържан за разпит от съдебната
Коментари Харесай

Арестуваха един от най-богатите французи заради корупция

Френският милиардер Венсан Болор е арестуван за разпит от правосъдната полиция в родината си като част от следствие за подкупи на държавни чиновници в 2 африкански страни.

Разпитът, който би могъл да докара до обвинявания против Болор, преглежда договорите, предоставени на компанията му за употребата на контейнерни терминали в Того и Гвинея.

Разследващите органи подозират, че мениджърите на Bollore Groupe са употребявали рекламната компания Havas, с цел да улеснят избора на африкански чиновници, предоставяйки информационни препоръки на по-ниска цена преди към десетилетие. Други мениджъри от групата също бяха арестувани за разпит.

Кой е Венсан Болор?

Разследването е знак, че френските управляващи ускоряват наказателното гонене на интернационалните случаи на корупция и не се опасяват да погнат даже най-висшите управителни фрагменти. Болор ръководи компания с пазарна стойност от 14.7 милиарда $, която има съвсем монопол върху пристанищата в Западна и Централна Африка. Той е най-големият акционер във Vivendi.

66-годишният Болор пое затруднената фамилна компания за хартия през 1981 година и построи конгломерат за 14.8 милиарда $ с участия в африкански железопътни линии и азиатски каучукови плантации.

Известен като агресивното си държание в придобиванията и непосредствен другар на някогашния президент Никола Саркози, той е един от най-богатите хора на Франция, а положението му се прави оценка на 6.6 милиарда $.

Милиардерът бе мажоритарен притежател на Havas - една от най-големите международни рекламни и информационни групи в света, която бе добита от френската медийна компания Vivendi през 2017 година Офисите на Болор в Пюто бяха претърсени преди 2 години като част от следствието.

Миналата седмица Болор съобщи ръководството във френската медийна компания Vivendi, където беше ръководител на борда от 2014 година, на сина си Яник Болор.

Милиардерът има достъп до пристанищата в Западна и Централна Африка, като има концесии за ръководство на контейнерни терминали в 15 страни, в това число Гвинея, Того и Нигерия. Компанията разполага и с 25 сухи пристанища, даже и в изолирани страни като Буркина Фасо и Чад. Пазарният дял на групата в Африка е към 13%, тя има интервенции в съвсем всяка страна на континента.

Проблемът е в Африка

Bollore Groupe заяви в изказване, че едно от нейните звена е обект на следствие за таксуване на информационни услуги в Гвинея и Того през 2009 и 2010 година Компанията " публично отхвърля " звеното да е направило нещо нередовно.

" Разпитът на ръководителите му ще даде изясненост на правораздаването по тези въпроси, които бяха обект на самостоятелен одит, открил, че интервенциите са изцяло постоянни ", обявиха от компанията, обещавайки цялостно съдействие на управляващите.

В офанзива против корупцията

Полицейският разпит, за който бе обявено от френския всекидневник Le Monde, може да продължи през целия ден и даже да бъде продължен до 48 часа, счита Стефан Бонифаси, юрист по наказателно право в Париж. По всяка възможност, по-късно Болор ще бъде упрекнат от водещия следовател по делото.

Задържането на обвинено лице за разпит, вместо да се издаде елементарна призовка, е остарял зрелищен трик, чиято цел е да сложи напрегнат милиардера. Подобен ход към този момент беше употребен против някогашния френски президент Никола Саркози.

" По време на разпита сте с юриста си и щом приключат, се връщате в килията си за задържане и имате доста време, с цел да размишлявате върху нещата ", твърди Бонифаси.

Разследващите органи във Франция вземат решение да издигнат обвиняване на хора или компании при съществуването на съществени доказателства за присъединяване им в обекта на следствието.

Задържането и разпитът на милиардера са средство за финансовия прокурор на Франция (който управлява разследването) да изпрати известие, че управляващите одобряват съществено интернационалната корупция.

" Националният финансов прокурор през днешния ден е на стадий, в който счита, че има потенциал да се заеме с един от най-важните френски ръководители. Това е нещо ново ", показва Бонифаси.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР