Френският математик, механик, физик и философ от XVII в. Блез

...
Френският математик, механик, физик и философ от XVII в. Блез
Коментари Харесай

Как да накараме хората да променят мнението си – един трик на 350 години, който все още работи

Френският математик, монтьор, физик и мъдрец от XVII в. Блез Паскал, наподобява, е имал гений и в региона на логиката на психиката. Факт е, че той „ изобретява “ най-ефективния метод да накараш различен човек да промени мнението си. Буквално. Нещо повече – той е направил откритието си повече от три века, преди психолозите да стартират да учат тази тематика.

Ето какво написа Паскал:

" Когато желаеме да променим мнението на някого, като му потвърдим, че бърка, би трябвало да следваме избрана тактичност. Важно е да разберем от каква позиция другият човек преглежда въпроса. Важно е да признаем, че в случай че погледнем нещата от неговия ъгъл, той сигурно е прав. Човекът ще бъде удовлетворен от това, което споделяме, тъй като никой не обича да бърка. В същото време ще признае, че в действителност не е взел поради всички страни на въпроса и ще се замисли върху тях. Тоест никой няма да бъде афектиран: в последна сметка никой човек на света не може да види безусловно всички страни на даден проблем. А това, че той е прав " от личната си камбанария ", несъмнено, е чистата истина ".

" Хората нормално се убеждават по-добре въз основа на причини, до които са стигнали сами, в сравнение с в случай че им постановяваме личните си визии. "

Казано по-просто, Паскал предлага да не избързваме да показваме своето противоречие с някого, а първо да посочим къде индивидът действително е прав. За да промени своето мнение, той би трябвало да бъде тласнат внимателно в тази посока и да остане с чувството, че самичък е стигнал до вярното (вашето) умозаключение.

Артур Маркман, професор по логика на психиката в Тексаския университет, е изцяло склонен с Паскал. Той изяснява:

 „ За да накараме някой да промени мнението си, първото нещо, което би трябвало да създадем, е да го уверим, че той… е безусловно прав. По този метод вие ще успокоите индивида и ще сведете до най-малко опцията да упорства и да отхвърля причини. Защото в случай че започнете да го убеждавате, че бърка, тогава първата реакция ще бъде: „ Не желая и няма да си подпомагам с този човек “.

Но в случай че започнете диалога с думите: „ Съгласен съм, вашите мнения са доста скъпи и рационални. Вярвам, че човек не може да не се съгласи с това “, ще дам сигнал на другата страна, че е допустимо да си сътрудничи с мен. И по-късно към този момент можете да изразите своите мисли, които имат доста огромен късмет да станат „ техни “.

Маркман акцентира: събеседникът би трябвало да е сигурен, че никой не го е принуждавал да промени решението си.

В последна сметка в случай че имате някаква концепция, сами сте достигнали до нея и се гордеете от този факт, тогава несъмнено не желаете да я променяте. С други думи, в случай че желаете да накарате някой да промени мнението си, използвайте тайната, която великият академик (а наподобява, и един от първите психолози) Блез Паскал открива преди 350 години.

Източник: cluber.com.ua

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР