Френският лидер Еманюел Макрон замина на мащабно посещение в редица

...
Френският лидер Еманюел Макрон замина на мащабно посещение в редица
Коментари Харесай

Успехите на Русия в Африка накараха Франция да се нервира

Френският водач Еманюел Макрон отпътува на огромно посещаване в редица африкански страни - за повторно през последните шест месеца. Това посещаване се организира на фона на общественото оскърбление, на което африканците подлагат Франция сега, и на стенанията на френските политици за " съветския империализъм ". Случващото се в действителност има директно отношение към Русия.

Теренът на френския президент Макрон гори. Провалите във вътрешната политика се наслагват върху неуспехите във външната.

Франция настойчиво се опитваше да се предложи като договарящ в спора сред Русия и Украйна, само че беше отхвърлена като страна, доставяща оръжие на една от страните. Френското въздействие в Африка също избледнява пред очите ни – някогашните колонии една след друга демонстрират на французите вратата по повече или по-малко афектиран метод.

Централноафриканската република и Мали без да се церемонят изключително, сложиха на място френските сътрудници, а държавното управление на Буркина Фасо като цяло реши да денонсира Договора за военна помощ, който беше подписан в Париж на 24 април 1961 година Но може би най-лошото за французите беше фактът, че откакто престанаха да се преценяват с тях на територията, която смятаха за своя зона на въздействие, въздействието на Русия нараства. Така мястото на френските военни се заема от представители на ЧВК “Вагнер ”, а съветските предприемачи получават преимущество пред френските.

Може би всичко това нямаше да има подобен резонанс, в случай че нещата вървяха добре в самата Франция - въпреки всичко родината на Макрон не е първата някогашна империя, която губи силата и лостовете си. Във Франция обаче обстановката се нажежава поради закъсалата пенсионна промяна, която докара до нараснало напрежение в обществото и спад в известността както на самия президент, по този начин и на неговото обграждане.

Въпреки всички старания на локалните политически стратези, французите не могат да бъдат уверени, че работата спомагателни две години е по-полезна за здравето и портфейлите. Синдикатите към този момент оповестиха, че на 7 март - а в действителност от 19 часа на 6 март - стартират нова стачка, като ускоряват дейностите. Реми Офрер-Привел, представител на транспортния профсъюз “Феровиар ”, стигна толкоз надалеч, че заплаши с 10-дневна стачка и транспортна обсада на Париж за най-малко два уикенда. Профсъюзите също приканиха за цялостно затваряне на учебни заведения, петролни рафинерии, общински компании и за понижаване на доставките на електрическа енергия.

Трябва да се признае, че при тези условия африканската обиколка на Макрон се получи извънредно добре. И няма какво да се оплаква: президентът има намерение да посети четири страни, ситуирани в централната част на Африка - Габон, Ангола и двете Конго. (За тези, които не знаят - Република Конго и Демократична република Конго. Първото е някогашна колония на Франция със столица Бразавил, популацията е 5,5 милиона души, второто е някогашна колония на Белгия със столица Киншаса, популацията е повече от 108 милиона).

Изглежда, че турнето на Макрон има две цели: да се опита да избави последните трохи от френското въздействие - и в това време, за всеки случай, да се измъкне от Франция, където, в отсъствието на президент, целият яд на жителите ще падне върху държавното управление. Не всичко обаче е толкоз просто и доста специалисти имат въпроси по отношение на пътуването на Макрон.

Така в публикация, оповестена от “Льо Фигаро ” с красноречивото заглавие „ Не бива да се приема, че антифренските настроения в Африка са резултат единствено от съветска агитация “, специалистът Лова Ринел отбелязва, че страните, които Макрон възнамеряваше да зарадва със своите посещаване са в напълно друга обстановка. Например Габон се готви за избори, ДР Конго е на път да стартира война с Руанда, а Ангола въобще не е някогашна колония на Франция и не влиза в зоната на нейните обичайни ползи. Това е някогашна португалска колония, която е запазила португалския като собствен главен език.

Що се отнася до второто Конго, неговият проблем се крие във обстоятелството, че сегашният началник на страната е сложил връх за най-дълъг мандат от всички водачи на Африка. Поради тази причина се счита за " знак на диктатурата ", с който специалистът предлага да се внимава.

Преди пътуването Макрон сподели, че в Африка " Франция се трансформира в идеалната изкупителна жертва " - в смисъл, че към този момент е всекидневно да я упрекват за каквото и да било и пропагандата - съветската в частност - се възползва от това. Мадам Ринел обаче счита, че не става въпрос единствено за агитация. Освен това Китай, Турция „ и даже Съединени американски щати с Германия “ преследват ползите си в Африка и незабавно стартират да приказват за военни контракти и нуждата от превъоръжаване на локалните армии в Нигер, Кот д’Ивоар и Чад, за поддръжка на военни академии.

„ Франция би трябвало да съобщи своето военно и стратегическо знание, своята философия на войната. Всъщност ние би трябвало физически да понижим нашето наличие, като в същото време прехвърлим френската философия на военния спор на африканците. По същия метод би трябвало да се направи превъоръжаване и да се подпишат съответни контракти ”, счита тя.

„ Франция, която беше изгонена от Централноафриканската република и Мали и принудена да се отдръпна в други страни, като Буркина Фасо, в този момент претърпява по-трудни времена в Африка от всеки път “, написа с мъка. „ Антифренските настроения заплашват да се разпространят като болест в Чад и Нигер, до момента в който империалистическите сили – Русия, Китай и даже Турция – укрепват позициите си и печелят от ден на ден и повече въздействие. “

Ревността на Париж към дейностите на Москва е разбираема. Неотдавна президентът на Мали изрази огромно удовлетворение от доставките на съветска военна техника, което разреши да се придвижи напред в решаването на проблемите с тероризма в тази страна. Руският външен министър Сергей Лавров постоянно посещава африканските страни и получава поддръжка на всички места. Като цяло предходната година беше огромна изненада за Запада в този смисъл - нито една африканска страна не осъди Русия, а доста показаха предпочитание за по-нататъшно подсилване на съдействието с Москва.

Именно това дава съображение на Запада (и Франция) да разгласи „ съветския колониализъм в Африка “. Достатъчно е обаче да се съпостави броят на колониите и военните бази в Африка сред Франция и Русия, с цел да се разбере кой е империалистът и кой, по този начин да се каже, хвърля сянка върху оградата. Но създателят на материала в действителност желае да убеди читателите, че Макрон отива в Африка единствено с цел да направи жест на благосклонност, с цел да се опита да усъвършенства връзките - добре, а също и да разиска проблемите на екологията и околната среда на срещата на върха в Либревил. Разбира се, главният проблем на Африка е екологията и изгубването на горите, други проблеми там няма и не се чакат. Бедност, епидемии, детска смъртност - това са дреболии спрямо околната среда!

Очевидно Макрон ще се опита, под прикритието на нормалното си празно бръщолевене за значимостта на околната среда, да контракти военни доставки - не забравяйте, че всяка " философия на войната " има практическа реализация. Има обаче още един миг, в който групова Африка дава мотив за безпокойствие у груповия Запад.

Трябва да се каже, че по-рано те не се церемониха с Африка, а страните, които я образуваха, бяха наречени страни от третия свят, тъкмо както страните от Латинска Америка и елементи от Азия. Сега господства политическата уместност и някой реши да вкара термина " групов юг " вместо трети свят. И по този начин, „ груповият Юг “ е в несъгласие със Запада във връзка с спора в Украйна. И даже повече о: Югът (известен още като Третия свят) „ изпрати явен сигнал, че западните ползи към този момент не са де факто ползите на целия свят. И западните полезности към този момент не се смятат за универсални. Ясно е, че Западът не може да търпи сходна обстановка.

Възможно е в действителност Макрон да е отишъл в Африка, с цел да повлияе на районните играчи и да се опита да ги завоюва на страната на притежателите на единствените същински полезности. В същото време - да опипа почвата за възможни военни контракти и въпреки всичко да си почине от вълненията вкъщи.

Югът нормално е добър за отмора. Колкото до всичко останало, до края на седмицата ще стане ясно дали френският президент е съумял да реализира нещо. Или в действителност ориста му, както саркастично се изрази Марин льо Пен, е цялостен живот да бъде „ дребен свързочник “, от който нищо не зависи.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР