Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен протестира в събота срещу

...
Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен протестира в събота срещу
Коментари Харесай

Марин льо Пен осъди липсата на френския флаг на Триумфалната арка

Френският крайнодесен водач Марин льо Пен стачкува в събота против слагането на знамето на Европейския съюз (ЕС) на Триумфалната арка за началото на шестмесечното председателство на Париж на блока, заяви " Ройтерс ".

Льо Пен, която съгласно изследванията е главният противник на президента Еманюел Макрон за пролетните президентски избори, се причисли от други десни политици в възмущение против флага на Европейски Съюз, развяващ се върху забележителността на столицата Париж.

" Украсяването на Триумфалната арка само в цветовете на Европейския съюз, само че без националния байрак, е същинска офанзива против идентичността на нацията ни, тъй като този монумент уважава нашите военни победи и обитава Гробницата на Незнайния боец ", сподели тя в изказване.

От офиса на Макрон не са коментирали изказването.

Но френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон сподели, че демонстрацията е единствено краткотрайна. " Френското знаме не е сменено. Предизборната акция не е безвъзмезден пропуск за дребни неистини и разногласия ", написа той в " Туитър ".

Макрон, който към момента не е споделил дали ще се кандидатира за преизбиране през април, победи Льо Пен на балотажа през 2017 година с 66 % против 34 %. Всички изследвания демонстрират, че той е любимец да завоюва още един петгодишен мандат.

Льо Пен сподели, че ще се обърне към Държавния съвет, който работи като юридически консултант на изпълнителната власт, да отстрани знамето на Европейски Съюз.

Припомняме, че с настъпването на Новата 2022 година Франция пое председателството на Съвета на Европейския съюз - на ротационен принцип, откакто през последните шест месеца той беше ръководен от Словения.

Девизът на френското председателство е " Възстановяване, мощ, принадлежност ".

Президентът Макрон към този момент съобщи, че " 2022 година би трябвало да се стане повратна за Европа ".

" През последните години нашият континент толкоз пъти беше очернян ", означи той, напомняйки упреците, че Европа е " разграничена, неспособна на общи планове, на път е да стане исторически неактуална ".

Пандемията обаче сподели, че единението освен е потребно, само че и е " източник на вяра ", акцентира Макрон.

Според него, новият модел на напредък би трябвало да подтиква нововъведенията и основаването на работни места след приключването на коронавирусната пандемия, конкурентноспособността на Европа. По думите му, този модел би трябвало да е в сходство с климатичните цели.

Очаква се Франция да се концентрира върху опазването на околната среда и цифровизацията.

Акцент по време на френското председателство ще бъде и " европейският суверенитет " предвид на отбраната на границите и на въпросите, свързани с защитата.

В чест на започващото френско председателство редица здания в цялата страна, в това число Елисейският замък и Айфеловата кула, бяха осветено в синьо - цвета на флага на Европейски Съюз.

По-рано френският изрази мнение, че Европейският съюз би трябвало да създаде нов механизъм за отбрана границите на Шенгенската зона. По думите му, той би трябвало да се задейства в спешни обстановки, " когато ще е належащо да подсилим външните ни граници ".

Париж ще упорства и за реформиране на Шенгенската зона.

Според френския президент, през шестте месеца на френското председателство ще се работи по концепцията за европейски пакт за по-справедливо систематизиране на мигрантите в Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР