Френският доставчик на комунални услуги Veolia, който е собственик на

...
Френският доставчик на комунални услуги Veolia, който е собственик на
Коментари Харесай

Концесионерът на "Софийска вода" продава дела си в британската Suez за 2.4 млрд. евро

Френският снабдител на комунални услуги Veolia, който е притежател на " Софийска вода ", ще продаде активите си в английската компания за ръководство на боклуци Suez. Купувачът е австралийската група Macquarie, а цената на договорката е към 2.4 милиарда евро и идва след напън от страна на английския антитръстов регулатор, заяви Reuters. Акциите на Veolia се покачиха с към 3% след новината, само че след това изгубиха част от растежа.

Базираната в Париж Veolia подписа предходната година след нападателна оферта и месеци на правосъдни разногласия сред двете компании. Suez се опълчи на поглъщането и съумя да резервира интервенциите си във Франция, до момента в който Veolia пое английското ѝ поделение. Двете компании са най-големите снабдители на услуги за ръководство на води и боклуци в света.

През декември предходната година Veolia и Suez получиха утвърждение от Европейски Съюз да се обединят в обща група на стойност 13 милиарда евро след траял месеци спор. Сделката беше финализирана на 7 януари, като Veolia получи 86% от Suez. Британският орган за конкуренцията и пазарите (CMA) обаче предизвести, че сливането рискува да докара до повишаване на битовите сметки на потребителите в страната, и сподели, че Veolia би трябвало или да продаде целия си бизнес с боклуци в Обединеното кралство, или този на Suez.
Реклама
Компаниите, които събират, обработват и рециклират боклуци, се радват на засилен инвеститорски интерес в последно време, до момента в който държавните управления по света усилват напъните си за спаряване със замърсяването. Инвеститорска група, водена от Meridiam и Global Infrastructure Partners, към този момент купи бизнеса на Suez във Франция и няколко други страни.
Австралийски вложител на английския пазар
Купувачът Macquarie Asset Management е поделение най-голямата капиталова банка в Австралия и ръководи активи за над 520 милиарда евро. Групата към този момент има инфраструктурни планове във Англия, като вложенията ѝ в страната включват газоразпределителната мрежа Cadent и телекомуникационната група KCom.

Сделката за продажбата на английското поделение на Suez е с оценка 16.9 пъти облагата му (EBITDA) за 2021 година, споделиха от Veolia, и е доста по-висока от цената на придобиване. След съглашението Veolia ще остане главен състезател в бранша с боклуци в Обединеното кралство, съобщи основният изпълнителен шеф на компанията Естел Брахлианов, представена от Financial Times. Тя е уверена, че договорката ще получи нужните утвърждения от регулаторите и ще бъде финализирана до края на годината.

От Veolia прибавят, че ще би трябвало да продадат и дребна част активи от бизнеса си с индустриални води. Почти всички антитръстови продажби ще бъдат финализирани по-малко от година след договорката за Suez. Очаква се продажбите да са за към 3.4 милиарда евро и да доведат до доста понижаване на дълга на Veolia.
Реклама Свързани публикации Европейски Съюз се цели в нулево замърсяване и нетоксична околна среда до 2050 година 31 юли 2022, 14:04 Концернът ПИМК влезе в бизнеса с боклуци със цех за преработване на пластмаса в Пловдив 25 юли 2022, 17:43 Стартъп програмата на Veolia и фонда Innovation Starter излъчи двама спечелили 26 май 2022, 14:07 Veolia придобива съперника си Suez 13 април 2021, 13:15 Корпоративна Франция се освободи от оковите си 20 декември 2020, 11:50 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР